АКТУАЛЬНО

Владика Дмитро Григорак про початок Синоду: «Це родинна зустріч братів-єпископів»

Середа, 06 липня 2022, 23:32
Це доволі радісна зустріч. Владики приїжджають, кожен бачить один одного ніби вперше і відразу запитує: як ти? Як у тебе справи? Як там в Україні? Справді, тішимося один одним і тим, що можемо бути разом. Такими словами ділиться владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький, зустрічаючись зі своїми співбратами в єпископстві напередодні початку Синоду Єпископів УГКЦ у Перемишлі (Польща).

Сьогодні, 6 липня 2022 року, Молебнем до Святого Духа та складанням присяги розпочинається Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви 2022 року. Місцем проведення стала римо-католицька Вища духовна семінарія в м. Перемишлі (Польща).

Основні завдання Синоду Єпископів

«Синод патріаршого рівня є надзвичайно важливою подією для нашої Церкви, помісної та глобальної водночас. Це момент єдності нашої Церкви і саме тому він має незамінне значення для її теперішнього та майбутнього», – зауважує владика Дмитро. Він підкреслює, що Українська Греко-Католицька Церква розповсюджена по всьому світі і тому є різноманітною. Кожна єпархія має свої особливості, – у Європі є свої виклики, в Америці – щось інше, а у Бразилії та Австралії – ще інше. «Одним із завдань Синоду патріаршого рівня є якраз побудова єдності в різноманітності. Саме тому зібрання владик відбувається щороку», – продовжує владика Дмитро.

Розповідаючи про основні завдання Синоду, єпископ наголошує: «Кожен Синод Єпископів накреслює певні віхи майбутнього розвитку нашої Церкви. Синод дає імпульс на наступний рік, а інколи й на кілька років. І очевидно, він відповідає на актуальні виклики часу, які щоразу виникають перед церковною спільнотою».

Особливості цьогорічного Синоду

Водночас теперішній Синод має особливе значення. Адже попередні два роки зібрання єпископів відбувалося онлайн і тому були свої відмінності. «Надзвичайно важливим під час Синоду є живе спілкування між єпископами, ця братня зустріч, а я б навіть сказав, родинна. Це зустріч між братами-єпископами», – відзначає єпарх Бучацький.

«І зрештою, цей Синод Єпископів відбувається під час війни. Із перших днів наша Церква відреагувала на цей виклик. Усі єпархії нашої Церкви приймали переселенців та біженців, збирали і продовжують збирати гуманітарну допомогу для України, будують контакти між собою задля ефективної взаємодопомоги. На цьому Синоді ми збираємося також і для того, щоб ще більше налагодити контакти між собою задля конкретизації взаємодопомоги», – каже владика Дмитро Григорак.

Основна тема Синоду – синодальність

Темою цьогорічного Синоду є «Синодальність і сопричастя: досвід УГКЦ». Владика підкреслює, що це загальна тема всієї Католицької Церкви. І, за його словами, існують різні бачення та розуміння. «Варто зазначити, що синодальність є виявом природи нашої Східної Церкви. Раз на кілька років ми збираємося на Собори, на яких представлений голос усієї Церкви. Собор має дорадчий голос для Синоду, а Синод вже приймає рішення, які стають обов’язковими для всієї нашої Церкви. У цьому якраз полягає ця єдність – твориться спільне тіло, яке є дуже різноманітним. Наше завдання відтак полягає поєднати, а не нівелювати особливості та обличчя кожної нашої єпархії. Ми покликані утверджувати єпархії в їхній самобутності та її розвивати. Адже Церква є іконою Пресвятої Трійці. І наша Церква в цьому є показовою: кожна наша єпархія, – чи то віддалена від України, чи в Україні, – має своє лице, є самобутньою і неповторною, але водночас творить нерозривну єдність усієї глобальної Української Греко-Католицької Церкви та єдність із усією Католицькою Церквою», – мовить архиєрей.

Очікування від Синоду владики Дмитра

Відповідаючи на запитання про очікування від цьогорічного Синоду Єпископів, владика Дмитро Григорак каже, що очікує відповідей на питання, що хвилюють сьогодні нас усіх. А їх насправді є багато. «Також очікую, – зауважує він, – щоб рішення, прийняті на Синоді, дійшли до кожної нашої парафії і до розуму і серця кожного нашого священника і мирянина. Це дуже важлива річ! Це той момент, який не завжди спрацьовує в нашій Церкві повною мірою. Дуже важливо, щоб усе, що буде тут сказано і вирішено, почула вся наша глобальна Церква і в Україні, і в Австралії, і в Аргентині та Бразилії».

Наприкінці єпископ висловив слова вдячності всіх причетним до організації цьогорічної зустрічі: «Дякуємо цій римо-католицькій семінарії, що нас прихистила. По-братньому надала нам місце для проживання та зібрання. І хоч ми тільки приїхали, вже відчуваємо прихильне та гарне ставлення. Окрема подяка і владиці Євгенові за його жертовність і труди, що взяв на себе відповідальність за організацію Синоду».

«Знаю, що Дух Святий буде діяти на нашому Синоді, і Бог нам підкаже, як нам рухатися далі в цьому нашому місійному поході. Цей же час війни, коли наш Блаженніший Святослав щодня ділиться своїм повідомленням із роздумами та відповідями на питання, що хвилюють кожного, виявив усі наші слабкі й сильні сторони як Церкви, як народу і як держави. Тому це нагода для роботи над цими викликами. Йдеться не про їхнє уникнення, але про працю над ними, про їхнє вирішення. Це можливість для нашого подальшого зросту», – підкреслив на завершення владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next