АКТУАЛЬНО

«Віддаймо українських воїнів під покров Богородиці, як це зробили козаки та повстанці», – владика Венедикт на свято Покрови

Понеділок, 13 жовтня 2014, 18:11
14 жовтня Церква святкує Покрову Пресвятої Богородиці. Саме Богородицю обрали своєю покровителькою українські козаки та воїни УПА.

Про те, як правильно молитися до Богородиці і чи захистить вона своїм покровом українських воїнів у зоні АТО, розповідає владика Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

 

В історію становлення свята Покрови Пресвятої Богородиці лягла подія, що сталася багато років тому…

На початку X століття Константинополь оточили вороги, маючи намір його захопити. Мешканці міста, глибоко віруючі християни, молилися у Влахернській церкві під час Всенічної. Під час молитви юродивий Андрій, за походженням слов'янин, і його учень Епіфаній побачили Пресвяту Богородицю, яка простягала над народом свій омофор. Це був знак, що Матір Божа опікується Константинополем.

Головне завдання юродивих було вказати на те, що як суспільство загалом, так і певні особи живуть нехристиянським життям

За деякий час вороги відступили. Ця подія набула великого розголосу і її почали святкувати, спочатку в Греції, а згодом і на слов’янських землях.

У Святому Письмі доволі часто натрапляємо на постаті юродивих. Хто це такі?

Це феномен Східної Церкви. У Західній Церкві він трапляється дуже рідко. У певні періоди розвитку суспільства і в різних обставинах Церква не могла достукатися до сердець провладних і навіть простих людей. Боже Слово проповідувалося, але ніхто до нього не дослухався і не навертався. Тоді юродиві своїми дивними вчинками, які часто викликали насмішку з боку інших, могли зачепити людей. Головне завдання юродивих було вказати на те, що як суспільство загалом, так і певні особи живуть нехристиянським життям.

Владико Венедикте, а які є відомі випадки порятунку людей Марією в Україні?

Не потрібно далеко йти. Тут, у Львові, в архикатедральному храмі Святого Юра, знаходиться Теребовлянська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. У 1672 році, коли татари оточили Теребовлю, люди молилися і сталося чудо. Стріли татар дивним чином обернулися проти них. Нападники розбіглися. Відома також розповідь про Почаїв, що на Тернопільщині, та інші місця, де Марія захищала наш народ своїм покровом.

Відеоверсія розмови: Владика Венедикт (Алексійчук) про свято Покрови Пресвятої Богородиці

Важливим є не те, в якому місці ми перебуваємо, а, радше, чи довіряємо Богові. Адже Бог діє в житті кожного з нас. Однак часто ми, ніби й віруючі люди, не вживаємо своєї віри, доки не «припече».

Господь є завжди і ми можемо в будь-який момент до Нього молитися. Як із Його волі сталося чудо в Теребовлі і Константинополі, так само може статися тепер з нами. Це показує нам свято Покрови. Проте вирішальним є те, як уже було сказано, наскільки ми довіряємо Господу і Богородиці.

Досить поширеними є практики молитов до Покрову Пресвятої Богородиці, Непорочного серця Марії… Як треба молитися: до певних особливостей святих чи звертати увагу на самого святого?

Якщо фундаментально розглядати це питання, то відповідь одна – потрібно молитися до Господа. Бо Він – Спаситель. Богородиці відведена роль народити Сина Божого в цій історії спасіння людства.

За прикладом козаків та воїнів УПА, оберімо Марію своєю покровителькою

Коли говоримо про Марію чи інших святих, то їх можна назвати посередниками, через яких діє Господь. Кожен молиться те, що йому до душі: хтось молиться Акафіст, а хтось Ісусову молитву. Головне, щоб молитва наближала нас до Бога і змінювала нас. Наша молитва та побожність має робити нас кращими.

Богородиця була покровителькою українського козацтва та воїнів УПА. Чи захистить знову своїм покровом Марія наших воїнів в АТО?

Богородиця простягає свій покров над усіма без винятку. Бог та Пресвята Богородиця можуть втручатися в наше життя: якщо ми з вірою прибігаємо, то й «отримуємо і не будемо посоромлені», як про це йдеться в одному піснеспіві під час посту. Усе залежить від нашої віри. За прикладом козаків та воїнів УПА, оберімо Марію своєю покровителькою та віддаймо з довірою під її покров свій народ і, зокрема, українських воїнів.

 

Розмовляла Руслана Ткаченко, Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next