АКТУАЛЬНО

«Завдання нашої Церкви - знайти своїх людей, хоч би де вони перебували, і бути з ними», - владика-номінант Євген (Попович)

П'ятниця, 29 листопада 2013, 12:07
Про УГКЦ в Польщі розповідає в першому інтерв'ю владика-номінант Євген (Попович) з Перемишля, а про позицію українців у Польщі щодо асоціації з ЄС та причини популярності української музики в сусідній державі - голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима в програмі «Цікаво про складне» від 20 листопада 2013 року на Львівському радіо.

Владико-номінанте, як зараз розвивається УГКЦ у Польщі?

- Історія УГКЦ в Польщі подібна до її історії в Україні. Тут вона також зазнала переслідувань, була повністю знищена і офіційно відновила свою діяльність у 1989 році. Богу дякувати, тепер наша Церква в Польщі живе і розвивається.

У часи «відлиги» тодішній Папа Іван Павло II іменував уперше після 1947 року єпископа для греко-католиків у Польщі. Ним став теперішній Митрополит Перемишльсько-Варшавський Іван (Мартиняк). Іншим визначним етапом церковного розвитку був 1989 рік. Тоді було створено митрополію для греко-католиків. До її складу увійшли дві єпархії: Перемишльсько-Варшавська і Вроцлавсько-Гданська. Сьогодні в нашій архиєпахії є два єпископи, а я вже буду третім.

Так, у Перемишльсько-Варшавській єпархії є 79 парафій, що поділені на шість деканатів і 42 священики. Варто сказати, що о. Богдан Прах, ректор УКУ, є вихідцем цієї єпархії. Вроцлавсько-Гданська єпархія  налічує 56 парафій, які згуртовані в чотири деканати. Тут душпастирює 30 священиків. Отже, як бачите, маємо багато парафій. Зараз будуємо нові храми.

У нашій митрополії також діють жіночі та чоловічі монастирі: Згромадження сестер служебниць НДМ, монахи та монахині Чину святого Василія Великого, Згромадження сестер святого Йосифа.

Крім того, в м. Любліні діє духовна семінарія. Зараз у ній навчається 14 студентів. Варто зазначити, що активним у нас є молодіжне братство «Сарепта», яке працює з молоддю. Його учасники організовують літні табори для молоді та дітей. Архиєпархія від 1989 року видає «Благовіст». Засновником цієї газети був владика Юліан (Ґбур), перший Єпарх Стрийський.

А як ви бачите розвиток архиєпархії, до якої вас призначили?

Наша Церква, надіюся, буде тут зростати завдяки освіченим священикам, а також усім нашим вірним, які в Польщі глибоко прив’язані до своєю Церкви. Завданням нашої Церкви є завдання знайти своїх людей, хоч би де вони перебували, і бути з ними. Для нас є викликом сучасна еміграція. Адже багато вірних з України шукають кращої долі в Польщі. Ми повинні допомогти їм «асимілюватися» з нашою Церквою. У цьому аспекті є зрушення. Для прикладу, у Варшаві зараз створюється окреме душпастирство, про створення якого просили самі емігранти.

Під час ефіру ведучі поспілкувалися  також з головою Об'єднання Українців в Польщі Петром Тимою. У розмові він зауважив, що українці в Польщі вболівають за позитивні результати Вільнюського саміту. Частина з них має чітку позицію в цьому плані. Деякі ведуть переговори з польськими представниками громадських організацій місцевого самоврядування, а також із журналістами, висловлюючи таким чином свою підтримку Україні. «Українці розуміють, що це історична подія, яка буде мати великий вплив на дальший розвиток Української держави та всіх українців, навіть у діаспорі. Тому свідомі, активні українці на різних рівнях намагаються сприяти цьому процесу. Проте ми всі розуміємо, що ці питання зараз вирішуються на найвищому рівні, як зі сторони ЄС, так і політичної еліти України», - каже він.

Петро Тима розповів також, що українська музика є дуже популярною в Польщі. На це вплинула Помаранчева революція і перемога співачки Руслани на пісенному конкурсі «Євробачення». Крім цього, частина українських гуртів, як-от «Гайдамаки» чи «Піккардійська терція», є учасниками багатьох польських культурних заходів.

Фрагмент програми "Цікаво про складне". Повна версія програми:  https://www.youtube.com/watch?v=yONHHdMQhkc

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next