АКТУАЛЬНО

ІІ День іудаїзму в Україні

Понеділок, 13 січня 2014, 13:42
16 січня в Інституті релігійних наук імені святого Томи Аквінського (вул. Якіра, 13, м. Київ) з нагоди ІІ Дня іудаїзму в Україні відбудеться круглий стіл «П'ятдесятиліття Декларації "Nostra aetate", документа ІІ Ватиканського Собору щодо міжрелігійних відносин» (початок о 18:00).

Останніми десятиліттями серед християнських Церков простежується інтерес до іудаїзму, у зв'язку з чим II Європейська екуменічна асамблея, що проходила в 1997 році в австрійському Граці, запропонувала проводити щороку в усьому світі День іудаїзму.

Зазвичай цього дня в різних країнах відбуваються виставки, присвячені відносинам між християнством та іудаїзмом; концерти; організовуються семінари, лекції та дискусії.

Подібно і в Україні вже вдруге планується провести День іудаїзму, який започаткувала та організовує УГКЦ спільно з іншими конфесіями та релігіями. У Києві, Одесі та інших містах України відбудуться цікаві заходи, які, без сумніву, сприятимуть християнсько-іудейському діалогу.

Так, у Києві буде проведено низку заходів, серед яких – представлення тематичної фотовиставки «Народ книги», авторами якої є Борис Бухман, Роман Віленський, Віталій Оплачка, Євгенія Ільїна та Шломо Нізіна. Фото ілюструють основні моменти з культурного та релігійного життя української єврейської спільноти: Бріт-Міла (обрізання), хупа (весілля), Ту Бі-Шват (Новий рік дерев), читання, переписування і внесення до синагоги Тори та деякі інші. Загалом виставка нараховує понад 60 фотографій. Місце проведення виставки – Інститут релігійних наук імені святого Томи Аквінського. У тому ж навчальному закладі 16 січня відбудеться круглий стіл, присвячений 50-літтю виходу у світ Декларації "Nostra aetate".

Вважається, що ця Декларація 50 років тому відкрила нову главу у взаєминах католицизму й іудаїзму. Чи не вперше в історії з'явився народжений у самому центрі християнського світу документ, який виразно і недвозначно засуджує антисемітизм. У Декларації відзначається, що Церква пам'ятає про духовний зв'язок між «народом Нового завіту й насінням Авраама», про те, що «вона одержала одкровення Старого завіту від народу, з яким Бог у своїй невимовній милості уклав цей древній договір», і, пам'ятаючи про єврейське походження апостолів, дотепер «черпає їжу з кореня цієї доглянутої оливи».

Очікується, що учасниками круглого столу будуть представники християнських та єврейських організацій. З ключовими доповідями виступлять: Тарас Дзюбанський, доктор, директор Львівського центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас», та Геннадій Білорицький, представник Об'єднання іудейських релігійних організацій України та юридичний радник Головного рабина м. Києва й України. Модератором буде о. Ігор Шабан.

Запрошуються всі зацікавлені та охочі взяти участь у цьому заході. Вхід вільний. Надіємося, що діалог та співпраця між релігіями поглибить довіру між християнством та іудаїзмом у справі миру, справедливості та захисту створіння.

Екуменічна комісія УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next