АКТУАЛЬНО

Інклюзія замість приналежності. Душпастирство глухих в контексті конференції в Римі

П'ятниця, 27 жовтня 2017, 21:54
У Римі, у Папському Урбаніанському університеті, завершилася загальнокатолицька конференція для спеціалістів із катехизи і пасторального супроводу осіб з обмеженими можливостями. Свої напрацювання на розгляд учасників зустрічі запропонували представники різних організацій світу.

«Попри те, що конференція намагалася висловити спільні дефініції для осмислення катехитичних і євангелізаційних потреб людей з різними вадами і обмеженостями, все ж особливості праці для кожної окремої вади залишаються. Спільною складовою для ефективного служіння людей з різними вадами є інклюзія з її солідарною відповідальністю за ділянки в житті Церкви. Не лише приналежність до церковних спільнот, а й жива участь і відповідальність всіх учасників, незалежно від вад, доповнює віру і збагачує дарами євхаристійну спільноту», − прокоментував о. Олег Лазуркевич, директор Центру душпастирства осіб з вадами слуху «Надія» УГКЦ, який брав участь у конференції.

За його словами, ця конференція − це «спроба обмінятися найкращими практиками та ділитися програмами інтеграції людей з інтелектуальною і фізичною інвалідністю, а також навчатися способам залучення осіб з обмеженими можливостями до парафіяльного життя».

Папа Франциск, звертаючись до учасників форуму, наголосив, що «кожна людина зі своїми дарами, вадами, чи обмеженостями, навіть серйозними, зможе зустрітися на шляху з Ісусом Христом і віддатися йому з вірою. Жодна фізична чи психічна вада ніколи не зможе стати на перешкоді для цієї зустрічі, тому що обличчя Христа світить у близькості кожної людини».

«Також будьмо  обережні, особливо ми, − служителі Христової благодаті, щоб не потрапити в неоелагіанство, не визнаючи необхідності сили благодаті, яка походить від Таїнств Христової ініціації. Давайте вчитися долати дискомфорт і страх. Давайте навчимося шукати і «винаходити», з розумом, відповідні інструменти, щоб ніхто не втратив благодаті. Давайте підготуймо катехитів, які будуть здатні супроводжувати цих людей, і щоб вони зростали вірою і зробити справжній і першоджерельний внесок у життя Церкви. Нарешті, я сподіваюсь, що в громадах люди з обмеженими можливостями також зможуть бути катехитами, свідчити і передавати віру в більш ефективний спосіб», − сказав Папа Франциск.

Центр ДОВС «Надія» УГКЦ своєю участю в конференції вже вкотре засвідчив увагу нашої Церкви до проблем життя глухої людини і досвіду Католицької Церкви. Дуже цікавими були доповіді американського глухого священика Майкла Депчика і керівника відділу спеціального служіння дієцезії м. Вашингтон п. Мері О’ Меара, в яких вони показали структуру праці, труднощі і методи ефективного служіння в спільнотах глухих.

«Варто зазначити, що попри спільний підхід до спеціального служіння різних людей з вадами, інклюзію в Церкві, у контексті душпастирства нечуючих потрібно шукати нових форм ділення даром жестової мови і культури глухих. Невдовзі всі ці напрацювання будуть покладені в основу стратегії душпастирства глухих, яку доручив розробити Синод Єпископів УГКЦ», − сказав на завершення о. Лазуркевич.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next