АКТУАЛЬНО

Ірину Іванкович обрано головою Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США

Понеділок, 16 квітня 2018, 06:46
У неділю, 15 квітня, відбулися загальні Звітно-виборчі збори Релігійного товариства українців католиків «Свята Софія» США (ТСС А). Під час засідань було підбито підсумки діяльності Дирекції на чолі з відомим літературознавцем академіком Леонідом Рудницьким. Він, зокрема, подякував усім членам за підтримку та довголітню співпрацю.

Президент матірного Товариства «Свята Софія» у Римі о. Марко-Ярослав Семеген закликав дивитися у майбутнє за настановою патріарха Йосифа Сліпого, який завжди заохочував «великого бажати». Священик додав: «Важливо, щоб ми могли усі ідеї та візії патріарха подавати у правильному, актуалізованому ключі, адже вони дають відповідь на багато сучасних питань та викликів».

У ході засідань було обрано нову дирекцію у складі: о. Марко-Ярослав Семеген, Микола Рудницький, Оксана Кобулей, Ігор Шуст, Роман Кузик та Управу Товариства, до якої увійшли: Ірина Курилець, секретар; Галина Келлер, скарбник; Альберт Кіпа, заступник голови.

Головою Товариства обрано Ірину Іванкович, дотеперішню Екзекутивну директор ТСС А. Новообрана Голова народилася на Тернопільщині. Закінчила Варшавський університет (Інститут прикладного мовознавства), отримавши диплом магістра в царині перекладу. 2012 року захистила з відзнакою (summa cum laude) докторську дисертацію в Українському вільному університеті в Мюнхені. Автор низки наукових статтей українською, польською та англійською мовами в царині лінгвістики та літературознавства, член НТШ А. Упорядник, редактор та перекладач книг. Двотомник її авторства «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство» здобув нагороду «Найкраща книга форуму видавців» 2016 року у Львові. Ініціатор благодійних літніх шкіл англійської мови на батьківщині патріарха Йосифа Сліпого, організатор Школи англомовних християнських аніматорів, директор Центру студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого у Філадельфії. Ірина Іванкович стала п’ятою головою Товариства. Попередньо американське Товариство «Свята Софія» очолювали: патріарх Йосиф Сліпий (1974-1984), д-р Романа Навроцька (1984-1999), проф. Альберт Кіпа (1999-2004), академік Леонід Рудницький (2004-2018), якому за довголітнє та віддане служіння було надано звання почесного голови Товариства.

Нагадаємо, що Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» США було засновано 24 квітня 1974 року декретом патріарха Йосифа Сліпого. Товариство «Свята Софія», як його бачив блаженніший Йосиф, «піклуватиметься нашою богословською наукою, нашими різними галузями знання, воно розвиватиме таланти, піддержуватиме їх в їхньому розвиткові, заохочуватиме розвивати Божі духовні дари, щоб не закопувати їх під впливом негожих часів. Велике це завдання і товариство "Свята Софія" є першим таким українським Товариством в наших модерних часах з такою благородною і благословенною ціллю».

Сьогодні свою працю американське Товариство здійснює згідно з цим заповітом свого фундатора патріарха Йосифа та вірно і віддано служить Українській Греко-Католицькій Церкві й українському народові. Товариство надавало і продовжує надавати численні стипендії для студентів богослов’я й історії Церкви, видало ряд наукових і популярних праць англійською і українською мовами, зорганізувало низку наукових конференцій та спонсорували численні публікації про українську духовність, історію, літературу та культуру.

Найвагомішим осягом Товариства є спорудження Музейно-меморіального комплексу патріарха Йосифа в с. Заздрість на Тернопільщині, виконавши тим самим заповіт Блаженнішого, що його він залишив свого часу д-р Романі Навроцькій, колишній голові ТСС А: «Як прийде час, відкупіть мою родинну хату у Заздрості, а далі побачите, що зробите». Сьогодні серце американського товариства «Свята Софія» б’ється саме на батьківщині Йосифа Сліпого. Сюди прибувають прочани з усіх куточків України та світу. Щороку тут відбуваються благодійні літні школи англійської мови для дітей-сиріт, дітей-переселенців, дітей з родин АТО, семінаристів УГКЦ; тут міститься головний осередок Школи англомовних християнських аніматорів, які працюють волонтерами, організовуючи табори для дітей молодшого та середнього шкільного віку; тут проходять реколекційно-методичні семінарі для вчителів англійської мови; тут відбуваються наукові конференції, симпозіуми, круглі столи, під час яких науковці досліджують спадщину патріарха Йосифа Сліпого. Врешті сюди приїжджають реколекційні групи для того, щоб здалеку від суєти світу замислитися над одвічним.

Сьогодні Музейно-меморіальний комплекс, який знаходиться під кураторією представництва Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США в Україні, наповнений життям, як цього бажав патріарх Йосиф. У планах новообраної Дирекції – поширення просвітницької та виховної діяльності на батьківщині засновника Товариства.

 

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next