АКТУАЛЬНО

Італійські захисники створіння захоплені екодіяльністю УГКЦ

Середа, 01 серпня 2018, 10:32
28-29 липня в італійському місті Брешія для місцевих активістів-природоохоронців було представлено екологічну діяльність УГКЦ.

На віллі святого Антонія, серед чудової природи, у день рівноапостольного князя Володимира о. Володимир Містерман, заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології, розповів групі захисників створіння про десятилітню діяльність церковно-екологічної інституції, історію її заснування, головні ініціативи, науково-освітню та практичну діяльність, міжнародну співпрацю, реалізовані проекти та про роботу між'єпархіальної екологічної мережі єпархіальних та екзархальних референтів.

Зустріч була організована о. Габріелем Скальманою, який тривалий час є відповідальним за екологічну діяльність в єпархії Бреш`я, а впродовж останніх п’яти років - чудовим порадником для українських захисників створіння. На зустріч також прибув Адріано Селла - координатор міжєпархіальної екологічної мережі «Нові стилі життя», до якої належать майже 100 італійських єпархій.

Італійські колеги були вражені тим, як УГКЦ розгорнула екологічну діяльність в українському суспільстві за останнє десятиліття. «З радістю пригадую той час, коли ми п’ять років тому познайомились, а ваша міжєпархіальна екологічна мережа лише зароджувалася», - звернувся до українського колеги о. Габріеле, додаючи: «Сьогодні я вражений і захоплений активною діяльністю найбільшої в Католицькій Церкві східною Церквою, яка за такий короткий час вже має чим поділитися з іншими».

Атмосфера зустрічі була приязною й відкритою, італійські партнери мали змогу задати багато запитань, які їх цікавили, та поділились власним досвідом з українським колегою.

Кульмінаційним моментом обміну досвідом стала недільна Божественна Літургія в місцевому парафіяльному римо-католицькому храмі, під час якої о. Володимир виголосив проповідь для численної громади вірних. Роздумуючи над недільним Євангелієм, у якому йшлося про чудо розмноження хлібів, священик наголосив на тому, що Господь, створивши світ і людину, у Своєму Провидінні завжди й усюди пам’ятає про кожне своє Створіння. «Чи здатні ми з вами, як християнські громади, дивлячись на голодних і потребуючих, дати їм необхідну поживу?» - запитав проповідник. Розвиваючи думку, священик  особливо наголосив: «Євхаристія, якщо ми по-справжньому віримо в реальну присутність Бога у цьому Таїнстві, чинить нас здатними наситити інших». «Приборкуючи наші невпорядковані бажання, залишаючись закоріненими в Святому Писанні, живлячись Святими Таїнствами, Господь Духом Своїм Святим дає нам здатність не лише бачити потреби інших, але нашими руками починає насичувати інших, навіть на відстані десятиліть», - резюмував на завершення захисник Божого Створіння.

Усі учасники дійства визнали, що такі зустрічі надихають присутніх  і засвідчують живу віру в Бога як Творця і Спасителя, перед Яким усім нам колись потрібно буде скласти звіт про те, як ми управляли і як опікувались дорученим нам Божим створінням – природою.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next