АКТУАЛЬНО

Інститут лідерства та управління УКУ провів першу Школу лідерства за межами України

Середа, 16 серпня 2017, 12:07
З 9 по 14 серпня в португальському місті Фару відбулася літня патріотична Школа лідерства для молоді українських шкіл Португалії. Програма Школи включала тренінгові заняття із побудови команди, лідерства, спілкування, навчального блоку з українознавства та вечірніх зустрічей із цікавими людьми – українцями та португальцями. Організатори – Українсько-португальський освітньо-культурний центр «Школа імені Тараса Шевченка” та Інститут лідерства та управління УКУ.

Ідея виникла в місцевої української громади, яка звернулася до УКУ у березні цього року з проханням організувати школу для молоді у Португалії. Інститут лідерства та управління  УКУ підтримав ідею і організував першу Школу лідерства за межами України.

Відтак, учасниками Школи стали хлопці та дівчата 12-15 років, що живуть і навчаються в Португалії. Майже всі народились тут.  Усього – 21 особа.

“Більшість учасників навчаються в португальських школах та практично весь час спілкуються португальською. І певною несподіванкою було для нас те, що так мало дітей володіють рідною мовою на достатньому рівні, – зазначає Наталія Бордун, директор Інституту лідерства та управління та одна з організаторів Школи. –  Ми ж постійно розмовляли українською, тому для підлітків школа стала ще й нагодою побути в україномовному середовищі, вдосконалити знання рідної мови і навіть повчити українських пісень”.

Наталя Дмитрук, директор української Школи ім. Тараса Шевченка у Фару наголошує, що “останнім часом українська громада у Португалії все більше зіштовхується з проблемою браку активної патріотичної мотивованої молоді, що змогла б працювати над збереженням української самобутності.  Тому ми  намагаємося знайти нові шляхи, нові форми роботи, зокрема, відновити зв’язок з організаціями в Україні. Школа лідерів, яку організувала команда ІЛУ УКУ стала справжньою знахідкою у вирішенні цієї проблеми”.

В рамках Школи проводили тренінгові блоки, де учасники практикували лідерські навички, вчилися співпрацювати в команді, реалізовувати власні ідеї, виступати з промовою. Окремий блок –  зустрічі з гостями українцями та португальцями, які успішні у своїх сферах і можуть поділитися власними уроками лідерств. Важливою була і українознавча програма, на якій учасники щодня вивчали частинку України – її етнографічні, географічні і культурні особливості.

Цікаво, що обов’язки мали не лише організатори. Кожен учасник відповідав за одну з важливих частинок Школи. Серед обов’язків – проводити ранкову руханку, наповнювати fb-сторінку Школи, допомагати проводити заняття, слідкувати за емоційним кліматом в Школі, проводити хвилинки сміху…

Одна із учасниць Адріана Жук з міста Фару ділиться враженнями:  “Мені дуже сподобалась навчатися тут  і, якщо чесно, не сподівалась, що буде так цікаво. Найбільше сподобались командні вправи та відпочинок на пляжі”.

Після завершення короткого навчання, усі учасники говорили про те, що вже чекають наступну Школу лідерства у 2018 році.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next