АКТУАЛЬНО

Інститут лідерства та управління УКУ реалізує міжнародний проєкт ProMovEnt із соціального підприємництва

Понеділок, 30 березня 2020, 13:51
Представниці Інституту лідерства та управління УКУ на початку березня повернулися з Вірменії, де проходила перша планувальна зустріч партнерів проєкту ProMovEnt Програми Еразмус+. Його мета – підтримати соціальних підприємців із малих містечок і сіл у втіленні їхніх ідей, синтезувати успішний досвід навчання та розвитку соціального підприємництва в шести країнах (Італії, Вірменії, Румунії, Іспанії, Грузії та Україні) та розробити навчальний курс.

Проєкт триватиме два роки та завершиться в грудні 2021 року. У цей період кожна організація-партнер покликана  підтримувати двадцять п’ять молодих соціальних підприємців у реалізації їхніх проєктів в селах, районних центрах та територіальних громадах.  В Україні таку підтримку надаватиме Інститут лідерства та управління (ІЛУ) через навчальну програму з соціального підприємництва, менторство, інформаційний супровід, обмін міжнародним та національним досвідом.

«ІЛУ працює для розвитку соціального підприємництва в Україні вже понад десять років, від моменту заснування. Тоді наші перші випускники програми "Управління неприбутковими організаціями" впродовж року навчання розробляли та втілювати свої бізнес-моделі  соціальних підприємств. За останнє десятиліття роботи в цій темі маємо цікаві методичні напрацювання щодо викладання і супроводу соціальних підприємців. Спільний проєкт ProMovEnt є доброю нагодою збагатитись новим досвідом і поділитись своїми надбаннями. Особливо цікаво нам подивитись досвід Італії, де активний  кооперативний рух, зрозуміти їхню модель навчання соціальному підприємництву», – розповідає керівниця проєктів та програм й багаторічна директорка Інституту лідерства та управління УКУ Наталя Бордун.

Молоді соціальні підприємці матимуть змогу вивчати розвиток  соціального підприємництва у Вірменії в рамках семиденного навчального туру. У рамках проєкту передбачається також розробка інтегрованого курсу з соціального підприємництва, посібника для тренерів та навчання тридцяти тренерів з соціального підприємництва (п’ятеро з кожної країни-партнера). Його особливість у тому, що він включатиме досвід викладання соціального підприємництва в Італії, Вірменії та Україні.

«Варто зауважити, що понад п’ять тисяч кооперативів, зареєстрованих у 2017 в Італії, приносять майже вісімсот мільйонів євро щороку. Інвестування в соціальні кооперативи окуповується не лише економічною віддачею, яку вони здатні принести (майже вдвічі більше від того, що вкладається), але і благом, яке ці кооперативи приносять для суспільства», – ділиться італійським успіхом у соціальному підприємництві учасниця проєкту ProMovEnt, керівниця напрямку освіти для дорослих в ГО Mine Vaganti Катрін Армстронг.

ProMovEnt – це унікальний проєкт для Українського католицького університету, адже він реалізовується в рамках напрямку Розвитку потенціалу молоді, який є окремим виміром Програми Еразмус+ у молодіжній сфері. Примітно, що в Україні реалізується п’ятдесят дев’ять проєктів за участі сорока п’яти українських молодіжних організацій, включаючи лише три заклади вищої освіти зі всієї України. Це – Харківський державний університет харчування і торгівлі, Національний університет «Дніпровська політехніка» та Український католицький університет.

«У цьому ракурсі досвід участі нашого Університету в цьому проєкті набуває особливого значення для сфери вищої освіти, оскільки відкриває можливості для розвитку неформального та інформального навчання у сфері молоді. Для УКУ такий підхід до навчання є дуже цікавим та важливим, адже він відображає загальну Візію Університету 2025, у якій УКУ прагне дбати про цілісний розвиток особистості молодої людини й «бути університетом громади і для громади, зорієнтованим на культивування вмінь та ставлень, необхідних молодим людям для життя у складному сучасному світі», – зазначає керівниця Сектору міжнародних академічних зв’язків, інституційний координатор проєктів Еразмус+ в УКУ Галина Процик. Пані Галина додає, що реалізація міжнародного проєкту ProMovEnt допоможе покращити рівень ключових компетентностей молодих людей-учасників проєкту; сприятиме активній громадянській позиції, активізації міжкультурного діалогу, соціальній інтеграції та солідарності молоді України, Вірменії, Італії, Румунії, Грузії та Іспанії.

Усе це відображатиме ще одну стратегічну мету діяльності  Університету – здійснювати внесок у творення нової України через широку мережу національних і міжнародних партнерств.

Проєкт ProMovEnt (PME) реалізується в рамках програми Erasmus+ за підтримки Європейського Союзу у партнерстві між Stepanavan Youth Center NGO(Вірменія), Mine Vaganti NGO(Італія), Alliance for Society Advancement(Грузія), Asociacion Juvenil Intercambia(Іспанія), Asociatia Se Poate (Румунія) й Інституту лідерства та управління Українського католицького університету (Україна). Проєкт має на меті посилити залучення молоді до економічного розвитку через соціальне підприємництво.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next