АКТУАЛЬНО

280 візків для українців з особливими потребами надіслали благодійники з Канади

Понеділок, 21 липня 2014, 10:37
Минулого року в Карітасі України стартував пілотний проект «Візки для людей з особливими потребами». Ініціатором і донором благодійної ініціативи виступив Канадський фонд інвалідних візків (The Canadian Wheelchair Foundation). Завдяки цьому 280 малозабезпечених осіб отримали в безоплатне користування спеціальні візки, виготовлені з високоякісних матеріалів, складної конструкції для зручності транспортування, з регульованою підставкою для ніг, рухомим підколінниками для полегшення доступу.

Канадський фонд забезпечив придбання інвалідних візків, а Дрогобицький Карітас зайнявся доставкою, розмитненням і наданням складського приміщення для зберігання благодійної допомоги. Візки розповсюджуються  організаціями: Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії (90 шт.), Карітас-Львів УГКЦ (70 шт.), Карітас-Волинь (60 шт.) та Карітас-Київ (60 шт.). Цьому передував збір інформації щодо індивідуальних потреб  малозабезпечених  людей з обмеженими можливостями, що дало змогу оцінити не лише необхідність забезпеченням інвалідів візками, а й з’ясувати низку інших проблем, з вирішенням яких працівники Карітасу можуть допомогти.

Пріоритетний акцент у діяльності Карітасу України та його регіональних організацій зараз - безумовно, опіка постраждалими під час масових подій, сім’ями загиблих, переселенцями з Криму та східних областей України, свідками масових протестів і бойових дій  – діють 4 комплексні програми, які охоплюють декілька тисяч людей. Але попри те з квітня до тепер у рамках проекту «Візки для  людей з особливими потребами»:

у Львові роздано вже 30 інвалідних візків, з них 16 – в реабілітаційний центр «Джерело» для дітей з дитячим церебральним паралічем і ще 22 – для одиноких людей похилого віку, що є підопічними проекту «Домашня опіка» і шпиталю ім. Митрополита Андрея Шептицького. Зараз планується доставка візків підопічним Буського центру соціального захисту.

У Дрогобичі забезпечено 25 малозабезпечених людей з обмеженими можливостями, зокрема мешканців геріатричного центру для одиноких людей с. Підбуж (6 шт.), а також підопічних Дрогобицького управління соціального захисту і місцевого Карітасу в Бориславі, Трускавці, Дрогобичі та Самборі.

Карітас-Київ розповсюдив інвалідні візки для підопічних Бориспольського реабілітаційного центру, в Білій Церкві, Фастові, на Житомирщині, Чернігівщині, Черкащині та Вінниччині – загалом 35 візків.

На Волині забезпечено потребуючих 16 інвалідними візками в Нововолинському, Володимир-Волинському та Іваничівському р-нах Волинської обл.

Розповідає відповідальна за виконання проекту  Людмила Сухарєва: «Наче звичайна річ – 280 інвалідних візків. Але нині наша держава майже не забезпечує ними потребуючих. І тисячі людей (а в Україні 15% від загальної кількості населення України – неповносправні особи) опиняються відрізаними від суспільства. З певних причин та через проблеми зі здоров’ям вони не можуть пересуватися самостійно, не мають права на роботу, освіту, творчу самореалізацію, участь у житті місцевих громад, відвідування публічних місць.

Ще інше, що унеможливлює допомогу нужденним людям з нашого боку – це податки. Скажімо, якщо ми надаємо адресну допомогу постраждалим під час протестних дій, за кожен курс реабілітації пацієнта додатково сплачуємо 52,3% податків, нарахувань та відрахувань відповідно до чинного вітчизняного законодавства. А якщо говорити про благодійну допомогу, що не оподатковується у 2014 р., – вона становить лише 1.710 грн. Чи можна за ці гроші допомогти родині біженців або сім’ї з дитиною-інвалідом?

Від імені Карітасу України я дуже вдячна Канадському фонду інвалідних візків за допомогу та підтримку нашого служіння найбільш вразливим верствам населення. Незважаючи на те, що зараз у країні та поза нею вся увага прикута до подій, що слідували Революції гідності, поряд із нами досі є десятки тисяч людей, колосальні проблеми яких нікуди не зникли».

Цієї осені заплановане продовження і розширення такої ініціативи – благодійники з Канади мають намір закупити і доставити інвалідні візки потребуючим людям в Одесі, Києві, на Волині. Тим часом протягом лютого-липня 2014 р. лише три із десяти тисяч зареєстрованих благодійних фондів вже сплатили понад 10 млн грн. благодійних коштів у держбюджет. А приватні благодійники зіткнуться з цією проблемою на початку 2015 р. під час заповнення річних декларацій про дохід. Відтак стають все очевиднішими проблеми в законодавстві України, які потребують термінового вирішення. «А це, – каже Людмила Сухарєва, – вже підштовхне і до пріоритизації соціальних проблем українців, і до якіснішої та масштабнішої роботи благодійників».

 

Карітас України

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next