АКТУАЛЬНО

Двісті дев'яносто років минуло з часу проголошення чудотворною Самбірської ікони Богородиці

Середа, 31 січня 2018, 15:57
30 січня в музеї «Бойківщина», що в місті Самборі Самбірсько-Дрогобицької єпархії, відбулася наукова теологічна конференція, присвячена 290-й річниці визнання і проголошення чудотворним образу Богородиці в церкві у Самборі.

Як свідчать перекази, Самбірську ікону Богородиці намалював сам євангелист Лука на дошці з кипарисового дерева. До Самбора її привезли грецькі купці на початку XVII ст. Інші дослідники зараховують святиню до найдавніших українських ікон, що походять із XIIXIII ст. Чудотворною ікону визнано через те, що на ній появилися сльози.  Спеціальна церковна комісія визнала плач Богородиці надприродним явищем. У той час відомими стають і випадки зцілень людей, які молилися перед іконою.

Конференцію з нагоди ювілею з часу визнання ікони чудотворною розпочали студенти хорового відділення Самбірського коледжу культури і мистецтв разом із своїм керівником Іваном Хаєм, виконавши славетний «Щедрик». Учасників конференції вітала також відома далеко за межами Самбора вокальна формація «Імпресія». У її виконанні прозвучали різдвяні колядки.

Таїнство образу Самбірської Богородиці та духовне зростання людини від осмислення величі цієї ікони у своєму слові ґрунтовно розкрив Єпископ- помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорій Комар. Про духовний досвід, який здобувають місцеві парафіяни, споглядаючи ікону Богоматері, розповів настоятель самбірського храму Святого Пантелеймона о. Тарас Рисей. З історією святині присутніх ознайомив отець Михайло Чижович, ЧНІ (Тернопіль). Відтак на конференції виступили науковці та журналісти.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.sde.org.ua

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next