АКТУАЛЬНО

«30 липня 2021 року Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми», – о. Роман Сиротич

П'ятниця, 30 липня 2021, 10:52
«Торгівля людьми не втрачає актуальності у ХХІ столітті в жодній із країн світу, тим паче в Україні. Торгівля людьми – третій (після торгівлі зброєю та наркотиками) за прибутковістю злочином!», – про це говорить увесь світ 30 липня 2021 року у Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми.

Так, у 2013 році Генеральна асамблея Організації об’єднаних націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем боротьби з торгівлею людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян щодо глобальної проблеми торгівлі людьми й заохочувати активно допомагати постраждалим і взагалі протидіяти торгівлі людьми», – повідомляє о. Роман Сиротич, директор «Карітас-Київ».

БФ «Карітас-Київ», за підтримки Карітасу України, Карітасу Кореї та Карітасу Іспанії, не залишилися осторонь і долучилися до всесвітньої поінформованості людства про таке актуальне ганебне явище, як «торгівля людьми».

Торгівля людьми – це злочин, постраждалими від якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти з метою примусової праці, сексуальної експлуатації (використання в порноіндустрії), примусового жебрацтва, примусового вилучення органів, продаж дітей із метою наживи, сурогатного материнства, примусове втягнення у злочинну діяльність або збройні конфлікти. Злочинці, маніпулюючи скрутним становищем людей, їх бажанням і намірами гідного життя, з легкістю обманюють та експлуатують.

Торгівля людьми не має державних кордонів, не зважає на відмінності між розвинутими державами і тими, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності, так і до розкоші, є актуальною майже для всіх народів. Україна теж є країною походження, транзиту та призначення для торгівлі чоловіками, жінками, дітьми. За статистичними даними Міжнародної організації з міграції від 1991 року понад 260 тис. українців стали жертвами цього злочину, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства.

Лише за останні три роки БФ «Карітас-Київ» надав адресну допомогу 84 постраждалим від трудової та сексуальної експлуатації, примусового жебракування, вилучення органів, примусового втягнення до військового конфлікту тощо.

«Постраждати від торгівлі людьми може стати будь-хто, незалежно від віку, статті, національності, віросповідання, соціального чи економічного становища! Злочин "торгівля людьми" зазвичай прихований. Його жертви не хочуть згадувати й переповідати пережиті жахіття», – говорить директор БО «БФ «Карітас-Київ» о. Роман Сиротич.

«Як правило, злочин починається з того, що вербувальники (якими можуть виявитися навіть рідні, знайомі, друзі, представники фірм, тобто будь-хто) пропонують майбутнім жертвам привабливі умови заробітку (працевлаштування), допомоги чи підтримки. У багатьох випадках особа дізнається про «умови» лише після того, як відібрали паспорт, завдали фізичного, економічного чи іншого насильства, вимагають відпрацювати кошти, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків. Згодом залежність жертви посилюється за схемою сфабрикованих боргів, до яких зараховують суми грошей, що їх витратив роботодавець на незаконне проживання, харчування. Надумані штрафи лише збільшуються. Так людина опиняється в запланованій борговій залежності, яка постійно збільшується», – запевняє керівниця проєкту, юристка, експертка з протидії торгівлі людьми, керівниця консультаційного центру із протидії торгівлі людьми БФ «Карітас-Київ» Ірина Бойко.

Усе частіше звертаються люди, які були експлуатовані: примушені жебракувати та віддавати зароблені кошти малознайомим людям; надавати сексуальні послуги; введені в боргову кабалу та змушені безоплатно працювати; примушені продати власні внутрішні органи (нирки, печінку…).

Щороку лише збільшується кількість жертв торгівлі людьми, а злочинні угруповання все більше зростають, збагачуються, експлуатуючи людей.

БФ «Карітас-Київ» своєю діяльністю, створеними інформаційними матеріалами, проведенням різних заходів намагається донеси до громадян, що проблема торгівлі людьми актуальна, особливо в цей нелегкий період для України.

Торгівля людьми не є проблемою лише жертви, яка вже потрапила в ці тенета, а й кожного громадянина, задіяння якого дасть змогу подолати це ганебне явище.

Вчасне виявлення та запобігання потраплянню до тенет злочинців – збереже життя!

Тож якщо Ви або хтось із ваших рідних, знайомих був експлуатований – потрапив у ситуацію, коли:

– відібрали паспорт або інші документи (квитки, посвідчення, правовстановлювальні документи);

– втягнули в боргову кабалу, примусили відробляти неіснуючі борги;

– наперед оплатили послуги (надали «завдаток»);

– пообіцяли добре оплачувану роботу (в Україні чи за кордоном);

– примусили до безоплатної (частково оплачуваної), нелегальної роботи;

– позбавили (обмежили) вільно пересуватися та спілкуватися з рідними, знайомими;

– втягнули (обманним шляхом або під примусом) у злочинну діяльність;

– примусили жебракувати чи надавати сексуальні послуги;

– обманним шляхом вилучили органи (спонукали до продажу органів);

– примусили займатися жебрацтвом;

– чи втягнули в будь яку іншу незаконну угоду, на яку би ви свідомо ніколи не погодилися,

то не бійтеся звертатися за допомогою, консультаціями, підтримкою. Фахівці БФ «Карітас-Київ» та всієї мережі Карітасу України нададуть інформаційну, психологічну, юридичну, матеріальну, соціально-економічну допомоги; консультаційні послуги з питань виїзду за кордон (проживання, працевлаштування, навчання чи відпочинок), а також консультаційні послуги з питань повернення до України постраждалих від торгівлі людьми.

Телефон для довідок, консультацій, одержання допомоги:

Консультаційний центр із питань протидії торгівлі людьми БФ «Карітас-Київ»

телефони: 097 44 33 692 або 098 189 35 15

адреса: м. Київ, вул. І. Микитенка, 7-Б,

електронна адреса: [email protected]

фейсбук: https://www.facebook.com/Caritas.in.Kyiv/

сайт Карітасу Київ https://caritas-kiev.org.ua

або

сайт Карітасу України http://caritas.ua/ccpat

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next