АКТУАЛЬНО

Чотирьохсотріччя Чину святого Василія Великого святкували у Варшаві

Четвер, 19 жовтня 2017, 21:35
13-14 вересня у монастирі отців василіан у Варшаві відбулися урочистості, присвячені 400-літньому ювілею Василіанського чину. На святі були ченці з провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

13 вересня у варшавському Свято-Успенському монастирі отців василіан торжественною Вечірнею з литією на честь свята Покрови Пресвятої Богородиці розпочалися ювілейні святкування 400-ліття Чину. Вечірню служив протоігумен польської провінції о. Микола Козіцький, ЧСВВ. Співали вечірню брати-студенти з Василіанського інституту філософсько-богословських студій у Брюховичах (ВІФБС) та вся василіанська спільнота Свято-Покровської провінції разом із гістьми, які прибули на свято.

14 жовтня 2017 р., у сам празник Покрови Пресвятої Богородиці, о 7:00 святкову Утреню відслужив протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик.

О 10:00 розпочалася урочиста Архиєрейська Літургія, яку очолив Митрополит Перемишльсько-Варшавський Євген (Попович) у співслужінні з владикою Василем (Медвітом) та протоігуменами: о. Миколою Козіцьким – місцевим протоігуменом, о. Йоаном Школиком – протоігуменом провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Андрієм Белеканичем – протоігуменом провінції Святого Миколая в Україні, о. Методієм Біланчіком – протоігуменом Словацької провінції Святих Кирила і Методія та о. Пантелеймоном Трофімовим – ректором ВІФБС. Також на богослужінні були місцеві ієромонахи й гості з різних василіанських провінцій, священики, які служать для українців в Польщі й сестри: василіанки, служебниці і йосифітки. Окрім запрошених гостей, цього дня василіанський храм наповнився великою кількістю вірних.

Після Заамвонної молитви відбулося посвячення Почаївської ікони Пресвятої Богородиці, яка була написана з нагоди василіанського ювілею в Польщі та встановлена для почитання у храмі.

Під час проповіді митрополит Євген Попович підкреслив роль Василіанського чину на землях Надвіслянського краю. Також на закінчення побажань, як знак вдячності, Митрополит вручив протоігумену медаль блаженного Йосафата Коциловського «За вірність Церкві».

Після Літургії о. Микола Козіцький вручив Ювілейні василіанські грамоти та медалі: Митрополиту Євгену (Поповичу), владиці Василію (Медвіту), вищим настоятелькам жіночих монаших спільнот у Варшаві та іншим, заслуженим перед Василіанським чином у Польщі особам.

Цього ж дня після вечірньої Літургії  відбувся концерт хору братів-василіан «DEISIS» з Брюховичів. Святкування тривали і 15 жовтня. Літургію цього дня очолив владика Василь (Медвіт) у співслужінні з о. Миколою Козіцьким, о. Андрієм Белеканичем, о. Пантелеймоном Трофімовим, о. Ігорем Гарасимом та о. Василем Парасюком. Літургію супроводжував хор братів-василіан «DEISIS». Проповідь виголосив владика Василь.

Після Літургії діти з василіанської парафії привітали отців василіан із 400-літтям Чину святого Василія Великого. На закінчення отець протоігумен Микола Козіцький від імені провінції подякував усім, хто в різний спосіб допоміг у приготуванні святкувань. Пізніше у світлиці під храмом відбулася презентація книг, присвячених Ювілею. Це «Василіянські генеральні капітули від 1617 по 1636 рік» авторства отця Порфирія Підручного, ЧСВВ, та диякона Богдана П’єтночка, ЧСВВ, а також «Василіяни у світі: минуле і сьогодення» – збірник статей під редакцією о. д-ра Василя Парасюка, ЧСВВ.

За матеріалами: bazylianie.pl

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next