АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав привітав владику Андрія (Сапеляка) із 55-ю річницею хіротонії

Субота, 15 жовтня 2016, 20:25
«Від імені Синоду Єпископів нашої Церкви щиро вітаю Вас із 55-ю річницею хіротонії. Ваше служіння для вірних нашої Церкви залишило добрий приклад жертовного пастиря, який кладе душу за овець своїх. Особливо хочу подякувати за постійне служіння для потреб нашої Церкви в Україні», - ідеться у грамоті Блаженнішого Святослава.

15 жовтня владика Андрій (Сапеляк) відзначає 55-річчя з дня єпископської хіротонії. Салезіанське згромадження щиро вітає владику Андрія з цим ювілеєм! Бажаємо владиці здоров’я, Божого благословення та опіки Богородиці, сили й наснаги у його невтомній праці в Божому винограднику!

Єпископська хіротонія владики Андрія відбулася 15 жовтня 1961 року в Римі у базиліці Святого Петра. За словами владики, для нього день хіротонії мав дуже вагоме значення: «Мені важливо було, щоб вона відбулася у свято Покрови, щоб своє служіння започаткувати в ім’я Марії та під її Покровом як наслідник апостолів «крок за кроком з Марією та під її Покровом». З цими ідеалами я жив завжди, запевняючи успіхи, помимо всяких труднощів, часто великих».

Звичайно, самій події єпископських свячень передувала велика духовна підготовка. 14 серпня 1961 року часопис «Обсерваторе Романо» оприлюднив на своїх сторінках анонс про номінацію вл. Андрія (Сапеляка) на єпископа для українців в Аргентині з титулом Апостольського візитатора.  Ця звістка дістала широкий розголос й була особливо радісно сприйнята українцями в Аргентині, які дуже хотіли мати свого єпископа.

Висвячував першого українського єпископа-салезіанина архиєпископ Іван Бучко разом із владиками Гавриїлом Букатком з Югуславії та Володимиром Маланчуком із Франції. Співслужили з владиками новий ректор Малої семінарії о. Степан Чміль та рідний брат владики Андрія о. Василь. Церемонії свячень проводив отець Мирослав Марусин. У хіротонії взяли участь префект Конгрегації Східних Церков, чотири кардинали, декілька єпископів, а також і представники Салезіанського згромадження з різних салезіанських інституцій у Римі.

16 жовтня 1961 року офіційний журнал «Обсерваторе Романо» помістив статтю про цю подію з трьома фотографіями з хіротонії, що було на той час доволі рідкісним для часопису явищем.

Першу аудієнцію уже як єпископ вл. Андрій мав у Папи Івана ХХІІІІ. Власне тоді владика просив благословення на місійну працю серед українців в Аргентині та висловив вдячність за папський подарунок: золотий хрест із часточкою святого Хреста Господнього. Відтак після святкування урочистостей у Римі владика поїхав до Турина, де також мав зустрічі з багатьма салезіанами.

Обдумуючи те, яким має бути єпископський герб, владика Андрій дуже хотів показати в ньому, що, незважаючи на те, що його духовне служіння відбуватиметься за теренами України, Батьківщина завжди є у його серці. У верхній частині єпископського герба владики – якір, як символ Пречистої Діви Марії, і тризуб – символ України. У нижній частині окреслено його  місійний ідеал – корабель в океані, спрямований до Української землі апостола Андрія, з Андріївським хрестом. На гербі напис: «Моя надія – Покров Марії».

Владика Андрій багато зробив для того, щоб українські салезіани розпочали свою душпастирську працю в Україні у 90-х роках, і ця праця розвивається і до сьогодні. Тож ще раз вітаємо владику Андрія із 55-річчям його єпископської хіротонії! Дякуємо Господеві за дар його життя і висловлюємо щиру вдячність за його плідне служіння для дітей та молоді в дусі салезіанської харизми!

Прес-служба отців салезіан

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next