АКТУАЛЬНО

70-ті роковини акції «Вісла»: Владики УГКЦ у Польщі просять 28 квітня помолитися і запалити свічку

Четвер, 27 квітня 2017, 16:48
Закликаємо всіх наших вірних під проводом своїх єпископів і парохів гідно відзначити в цьому році 70-ті роковини акції «Вісла». Заохочуємо та поручаємо всім 28 квітня, тобто в день, коли розпочалася акція «Вісла» у 1947 році, у наших церквах відслужити панахиди за жертвами акції «Вісла» та за всіма, які в результаті цієї акції померли на чужині і були похоронені далеко від своєї рідної землі, та о 18.00 у своїх вікнах запалити свічку на пам’ять про тих, які в 1947 році були насильно вигнані зі своїх домівок.

Про це мовиться у Посланні владик УГКЦ у Польщі щодо відзначення 70-х роковин акції «Вісла».

Документ підписали Архиєпископ Євген (Попович), Митрополит Перемишльсько-Варшавський, та владика Володимир (Ющак), єпископ Вроцлавсько-Гданський.

Як нагадують владики, наприкінці квітня цього року українська громада у Польщі відзначатиме сумні роковини 70-ліття від початку акції «Вісла», яка розпочалася 28 квітня і тривала до кінця липня 1947 р. Внаслідок військової акції тодішньої комуністичної Державної служби безпеки, з рідних земель Лемківщини, Перемищини, Ярославщини, Любачівщини, Томашівщини, Грубешівщини та Холмщини насильно виселено біля 150 тисяч людей на північні і західні землі післявоєнної Польщі з метою швидкої та повної асиміляції.

«Рідні землі, від Лемківщини по Любачівщину, залишилися осиротілими: погорілі та опущені церкви, села і хати, запущені та залишені кладовища з тлінними останками століттями хоронених там рідних. Настала тиша, в якій не чути було вже ні рідної мови, ні молитви, ні пісні. На землях виселення запанувала скорбота та чутний плач за втраченою батьківщиною та забороненою рідною Церквою. Людей огорнув смуток і біль, спричинений важкими умовинами життя у чужих, часто знищених хатах, ув’язненням рідних, а також смертю близьких і рідних та приреченням всіх на насильну, швидку і повну асиміляцію, на яку мало вистачити лише 20 років», – читаємо у Посланні.

«Згадуючи сумні події минулого, тим більше заохочуємо всіх усвідомлювати при цій нагоді своє походження, історію свого народу та свою церковну і національну ідентичність», – вважають греко-католицькі єпископи в Польщі.

Владики запрошують усіх до молитовного відзначення 70-х роковин акції «Вісла» та надіються «на зустріч на паломницьких стежках наших рідних земель від Лемківщини, через Перемищину, Ярославщину аж до Любачівщини».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next