АКТУАЛЬНО

Дев'яносто років служіння редемптористів у Ковелі і на Волині

Вівторок, 07 листопада 2017, 11:17
З нагоди ювілейних святкувань, 90 років служіння редемптористів в Ковелі і на Волині, 4 листопада 2017 року в храмі Блаженного Миколая Чарнецького в Ковелі відбулася урочиста Архиєрейська Літургія, яку очолив владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький.

У своїй проповіді владика вдячним словом згадав подвижницьке служіння редемптористів на Волині у міжвоєнний період і закликав присутніх наслідувати їх у ревності і самопожертві. Екзарх Волині, зокрема, сказав: «Відважне слово Євангелія перших місіонерів відкривало серця вірних. Велику роль відіграли в пастирському служінні блаженні священномученики Миколай Чарнецький, Василій Величковський та інші подвижники. Апостоли з’єднання Христової Церкви не боялися жодних труднощів. Прийшли до Ковеля, де не було ні храму, ні монастиря. Але Бог поблагословив цю працю. Оселившись у Ковелі, отці та брати надавали духовну опіку місцевій громаді та людям із довколишніх сіл. Редемптористи обслуговували близько 30 парафій і понад 20 тис. вірних… Як нам, браття і сестри, сьогодні потрібно таких ревних священиків, які будуть готові працювати, зносити різні незручності заради однієї душі, щоб її спасти!»

Того святкового дня у спільній молитві взяло участь духовенство з монастирів редемптористів, священики Луцького екзархату, сестри редемптористки, сестри Божого Провидіння та численні миряни.

Після Святої Літургії протоігумен Львівської провінції ЧНІ о. Андрій Рак подякував владиці Йосафатові за пастирську підтримку редемптористів. Молодь парафії і гості привітали всіх присутніх із цим святом духовно-мистецькою програмою. На завершення всі помолилися пісню-подяку "Тебе, Бога, хвалимо!"

Додамо, що цими днями Львівська провінція Чину Найсвятішого Ізбавителя (Редемптористи) святкує 90 років служіння в Ковелі і на Волині. На початку минулого століття п’ять місіонерів-редемптористів прибули на Волинь, щоб проповідувати Боже Слово. Центральним осідком їхнього служіння був монастир у Ковелі.

У цій обителі впродовж її довгої історії здійснювали свій молитовний подвиг такі редемптористи: о. Ришард Костенобль, о. Йосиф Гекіре, о. Маврикій Вандемалє (бельгійці), о. Миколай Чарнецький (згодом єпископ-мученик), о. Григорій Шишкович, о. Миколай Якимович, о. Василь Величковський (єпископ-мученик), о. Михаїл Пристай, о. Роман Бахталовський (ісповідник віри), о. Зеновій Ковалик (мученик за віру), о. Володимир Стернюк (пізніше – митрополит катакомбної Церкви, ісповідник віри), о. Михаїл Пилюх, о. Петро Козак (таємний єпископ підпільної УГКЦ), а також брати-монахи: Авксентій Кінащук, Миколай, Єронім Герасимів, Антоній Сидор. Перед ними було незвідане поле для праці, не забракло і труднощів, проте любов Христова давала їм силу і відкривала серця людей на Слово Боже. То ж проповідь редемптористів приносила великі духовні плоди у мешканців Волині.

о. Михайло Іваняк, ЧНІ,
ігумен монастиря Блаженного Миколая Чарнецького

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next