АКТУАЛЬНО

«Академією хочемо подякувати Богові за дар свободи у нашій Церкві», - владика Венедикт

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 10:39
«Цією Академією хочемо подякувати Богові за дар свободи в нашій Церкві та вшанувати дві особистості: блаженного священномученика Омеляна Ковча та слугу Божого митрополита Андрея Шептицького», - сказав владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, на прес-конференції з нагоди урочистостей святкування 25-ліття легалізації УГКЦ.

«Коли ми отримали незалежність понад 20 років тому, то не усвідомлювали, а приймали все як закономірне, наче так і мало бути», - зауважив єпископ, додавши,  що усвідомлення дару свободи прийшло аж тепер.

Він зазначав, що суттю Академії, яка відбудеться в суботу, 25 жовтня, у Львівській опері, є «благодарення Господа за дар свободи». Поряд із тим, за словами єпископа, будуть вшановуватися дві особистості: блаженний священномученик Омелян Ковч та слуга Божий митрополит Андрей Шептицький. Рівно ж буде вручено Відзнаки імені блаженного Омеляна Ковча особам, котрі послужили в ділянці примирення і налагодження людських стосунків.

Єпископ коротко розповів про життєвий шлях блаженного священномученика Омеляна, акцентувавши на ключових моментах із його життя, в яких той яскраво засвідчував віру. «Ми деколи не можемо усвідомити, яких доньок, синів дарував нам Господь», - говорить єпископ. Він, «коли була потреба, їхав за нашими переселенцями до Сербії, під час Першої світової війни служив сільським капеланом у Галицькій Армії, незважаючи на численні арешти - 40 разів був арештований, 20 з яких довший чи коротший час відсидів - стояв за правду, боронив правду та євангельські ідеали».

Феноменом блаженного священномученика є те, що він завжди стояв в обороні переслідуваних народів. «Йому все одно, який народ – поляки чи євреї - і що терпить, він вступається за них», - пригадує владика Венедикт і додає, що за це потрапляє в ув’язнення та відмовляться  від визволення, яке було можливим за стараннями митрополита Андрея, кажучи, що «Майданек - це друге місце після неба, де я хотів би бути». Це, на переконання владики Венедикта, для нас добрий приклад свідчення Бога в кожному місці, де Він нас ставить.

Третя частина урочистості буде присвячена митрополиту Андрею Шептицькому, «українському Мойсеєві, неперевершеному лідерові, політичному та громадському діячеві», котрий, за словами єпископа, пережив сім різних режимів і вмів свідчити про Бога в обставинах, в яких знаходився.

Іванна Рижан для прес-служби Львівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next