АКТУАЛЬНО

Аргентинське духовенство співпереживає з Україною

Четвер, 17 березня 2022, 15:07
16 березня на запрошення о. Севастіана Ескаланте, ректора духовної семінарії Cвятого Жан-Марі Віаннея, що в місті Посадас в Аргентині, священнослужитель Львівської архиєпархії о. Іван Гобела взяв участь в онлайн-конференції, присвяченій воєнним діям російської збройної агресії. З ініціативою такої зустрічі виступили студенти цієї семінарії, які хотіли довідатися з перших уст правду про війну в Україні. Зокрема, семінаристи цікавилися діяльністю УГКЦ в умовах війни та її служінням у місцях, де найбільше постраждали наші люди.

Отець Іван, посилаючись на слова Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого Святослава, пояснив, що наші священники і єпископи залишаються зі своїм народом, є близько біля свого народу, «носять рани і тягарі» тих, які найбільше постраждали від війни: дітей, хворих, старших і одиноких людей. Братів-семінаристів найбільше здивувало фото священника, який у першу неділю війни служив Божественну Літургію в укритті. Отець Іван підтвердив цей факт – навіть більше, наголосив і пригадав аргентинським семінаристам, що для нашої Церкви це не новий досвід. У пам’яті УГКЦ період катакомбного служіння існував під час радянської окупації України, адже совєтський режим зробив тотальну загладу для нашої Церкви. Іншим моментом, яким поділився о. Іван для семінаристів з Аргентини, була ситуація, про яку буквально в той самий день розповів Блаженніший Святослав – це надзвичайно зворушлива історія молодого священника нашої Церкви у м. Славутич, дружина якого в укриттях при свічках народила сина. Такі конкретні випадки є реальним свідченням цих всіх подій, які переживає Україна в умовах цієї нелюдської війни, для інших країн та континентів. Також о. Іван наголосив, що агресія рф сталася ще в 2014 році, розпочавшись із анексії Криму, відтак окупації частини Донбасу. На жаль, ця війна стала забутою не тільки у світі, а й у Європі. Щойно з повномасштабним вторгненням росії про неї всі почали згадувати. «Ми, як народ, любимо мир, плекаємо цей мир, дорожимо ним і передаємо його. Ми є миротворчим народом. Очевидно, ми є жертвою війни, оскільки росія безпідставно напала на Україну, насильницьким способом хоче її завоювати, тому, згідно із Соціальним компендіумом Католицької Церкви, маємо не лише право, а й обов’язок боронитися і захищати свою землю. В Україні немає внутрішнього конфлікту – в Україні є війна, спровокована агресією і військовою інтервенцією Росії; тому так важливо знати правду, її обстоювати і не піддаватися на провокаційні пропагандистські інтерпретації цієї війни з боку росії», – наголосив о. Іван.

На закінчення семінаристи передали вітання всім нашим братам і сестрам в Україні, особливо УГКЦ, наголосивши, що кожного дня моляться за мир і благословення для нашої держави, служать Літургію і Літанії за мир, які передбачає Римський Месал на час війни, у такий спосіб духовно єднаючись  у болях і стражданнях, які тепер переносить український народ. Відтак отець Іван подякував отцю-ректору Себастіану за організацію цієї конференції, а семінаристам за таку активну цікавість до подій в Україні, закликавши їх словами Христа, які Він сказав до юдеїв: «Спізнайте правду і правда визволить вас». У вирі цинічної пропаганди з боку росії, яка є неправдивою і викривленою щодо війни в Україні, так важливо знати правду щодо всіх подій довкола воєнної агресії росії проти України. Отець Іван висловив також подяку братам-семінаристам за те, що вони взяли участь у мирній маніфестації у своїй провінції Місіонес на підтримку України. Цей жест є великою підтримкою і приверненням уваги світової громадськості, де відбуваються такі маніфестації до проблеми війни назагал, а в Україні зокрема. Наприкінці на прохання семінаристів відбулася молитва українською мовою.

Довідка

Семінарія святого Жана-Марі Віаннея є єпархіальною семінарією «Святого Куратора з Арсу» у м. Посадас, провінції Місіонес в Аргентині. Кандидати готуються до священства в латинській Церкві. Зараз у семінарії навчається двоє українців, один із – них монах Чину святого Василія Великого.

27 серпня 1897 р. на цю землю прибули перші українці, які своєю працею та своєю вірою принесли Євангеліє Христа. Зараз Українська Греко-Католицька Церква має тут сильну присутність. Є близько десяти парафій. Вірні цієї Церкви об’єднані в молитві в цю хвилину страждання з братами і сестрам в Україні та моляться за мир на улюбленій землі України.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами пресслужби Львівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next