АКТУАЛЬНО

Архиєпископ Франц Лакнер на Синоді: «Як християни, маємо подбати про те, щоб солідарність з Україною не згасала, а утверджувалася»

Понеділок, 11 липня 2022, 19:50
У понеділок, 11 липня, перед єпископами Української Греко-Католицької Церкви, що зібралися на Синод у Перемишлі (Польща), виступив Голова Австрійської єпископської конференції його еміненція Франц Лакнер, архиєпископ Зальцбурга.

У своєму слові до єпископів Української Греко-Католицької Церкви очільник австрійського єпископату зазначив, що декілька місяців тому він не міг собі уявити, що сьогодні буде на Синоді як Голова Конференції католицьких єпископів Австрії, а особливо того, що причиною його візиту буде жахіття війни проти України.

«Я представляю країну, яка має тісні історичні зв’язки з Українською Греко-Католицькою Церквою та принаймні з частиною сучасної України. Не лише наша спільна історія, а й географічна та релігійна близькість вимагає тісної солідарності з вашою Батьківщиною», – зазначив Голова Австрійської єпископської конференції.

Реакція австрійців на вторгнення росії в Україну

Архиєпископ Лакнер розповів, що коли вранці 24 лютого росія почала вторгнення в Україну, спочатку важко було повірити, що те, що можна було бачити і читати у ЗМІ, є реальністю. «Однак для багатьох шок швидко перетворився на рішучість не сидіти без діла», – констатував він.

Його еміненція розповів владикам УГКЦ про вражаючу солідарність, яку він спостерігав у Австрії з перших днів повномасштабного вторгнення і яка «одразу охопила всі верстви населення». «Вже наступного дня після початку війни цю солідарність можна було відчути також серед багаточисленних учасників Акафісту до Пресвятої Богородиці, який ми всі молилися в катедральному соборі міста Зальцбург. Це була перша візантійська молитва в нашому соборі, і я тепер переконаний – не остання, – сказав архиєпископ і додав: – Українська греко-католицька громада в Зальцбургу та всі інші громади вашої Церкви в Австрії здавна були нашими супутниками, нашими вратами, так би мовити, у життя східної духовної традиції; тепер ми відкрили ці громади по-новому. Бажаємо, щоб літургійна та духовна спадщина Божественної Літургії мала вплив на наше власне життя віри».

Далекосяжні наслідки війни, від яких ніхто не застрахований

Зауваживши, що Україна знову стала знаною як житниця Європи та й усього світу, Голова Австрійської єпископської конференції заявив, що в останні місяці «ми з болем усвідомили далекосяжні наслідки війни, яку нав’язали вашій країні». «Зрештою, ніхто у світі не врятований від тих чи інших наслідків цього божевілля», – переконаний він.

Солідарність Австрії з Україною

Голова Австрійської єпископської конференції запевнив, що люди в Австрії беруть участь у стражданнях українського народу і долучаються різними способами, щоб їх полегшити.

Він розповів, що за час війни в Австрії було зібрано та надіслано в Україну багато гуманітарної допомоги, коштів, парафії та багато простих австрійських родин відчинили свої двері для вимушено переселених жінок та дітей, чимало волонтерів спонтанно зголосилося допомагати та супроводжувати українців, які приїжджають до Австрії, допомагаючи людям облаштуватися в новому домі. «Як християни, ми повинні подбати про те, щоб ця солідарність не згасала, а навпаки ще більше утверджувалася, щоб вона завжди залишалася живою», – заявив архиєпископ Франц Лакнер.

Жахіття, яке переживає Україна, оскверняє і ранить обличчя Христа

Очільник австрійського єпископату зазначив, що страждання, які зараз переживає український народ, важко навіть уявити: «Щодня ми бачимо жахливі відео- та фотоматеріали та отримуємо інформацію, яку важко збагнути. Ми прикро вражені, що у XXI столітті мусимо досвідчувати жахіття, яке оскверняє і ранить обличчя Христа, – ствердив архиєрей і додав: – Тим більше, ми усвідомлюємо як необхідна молитва та Боже втручання, щоб ця війна закінчилася. Наш Господь Ісус Христос є Князем миру; тільки з Його допомогою буде можливий справжній, справедливий мир».

На знак солідарності австрійського народу з українським і надії на справедливий мир Голова Австрійської єпископської конференції передав Отцю і Главі УГКЦ Блаженнішому Святославу образ Ісуса Христа з єпископського дому в Зальцбургу, у який стріляли нацисти під час Другої світової війни.

Візит двох єпископів і молитовний супровід мільйонів

Разом з архиєпископом Зальцбурга Францом Лакнером на Синод завітав і єпископ Граца Вільгельм Краутвашль. Крім того, за словами архиєпископа Лакнера, молитовно їх супроводжує весь єпископат і мільйони вірних Австрії. Гості передали Синоду Єпископів УГКЦ вітання і запевнення в неустанній молитві та солідарності з багатостраждальним українським народом і від Ординарія для вірних УГКЦ в Австрії Кристофа кардинала Шенборна.

«Ми переконані, що благодать молитви мільйонів людей в Австрії поширюватиметься на наших братів і сестер і всіх людей доброї волі в Україні. Ми стоїмо тут як паломники з далекої, але близької країни, як посланці солідарності та спільної праці заради миру», – заявив Голова Австрійської єпископської конференції і побажав, щоб в Україні, у кожному домі, у церквах, на полях, за заступництвом Пресвятої Богородиці запанував життєдайний і щирий мир Христовий.

«Особливо нехай мир Христовий торкнеться та наповнить серце кожної людини, а особливо тих, кого засліпило божевілля війни. Саме в цьому наміренні ми хочемо молитися разом», – додав архиєпископ Франц Лакнер.

Подяка Глави УГКЦ

Блаженніший Святослав від імені Синоду Єпископів УГКЦ та всього українського народу подякував Голові Австрійської єпископської конференції Францові Лакнеру та єпископу Граца Вільгельмові Краутвашлю, усьому єпископатові і народові Австрії за солідарність з Україною і особливо за бажання «доторкнутися до ран війни» в Україні, куди архиєпископ Лакнер і єпископ Краутвашль вирушать після сьогоднішньої зустрічі з єпископами УГКЦ в Перемишлі.

Читайте також: Очільник «Реновабісу» до єпископів УГКЦ: «Хочемо заохотити і допомогти, щоб ваша Церква свідчила живого Бога і в час війни»

Пригадуємо, 7-15 липня в Перемишлі відбувається Синод Єпископів УГКЦ, головною темою якого є «Синодальність і соборність: досвід УГКЦ».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next