АКТУАЛЬНО

Аспірант УКУ о. Андрій Сидорак захистив кандидатську дисертацію з богослов'я

Середа, 28 квітня 2021, 17:25
Аспірант кафедри богослов’я, випускник PhD програми з богослов’я Українського католицького університету о. Андрій Сидорак захистив кандидатську дисертацію на тему «Проблема богопізнання в богословській спадщині архимандрита Софронія Сахарова».

Захист відбувся 23 квітня на спеціалізованій вченій раді Д 26.053.21 Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова (Київ). 

Отець Андрій є адміністратором парафії Преображення у м. Первомайську (Миколаївська обл.) Одеського екзархату УГКЦ. Він став другим випускником аспірантської програми з богослов’я УКУ, який здобув ступінь доктора. Над свою дисертацією науковець працював близько п’яти років.

Керівник роботи, завідувач кафедри богослов'я УКУ Віктор Жуковський так коментує важливість дисертаційного дослідження о. Андрія Сидорака: «По-перше, богословська спадщина великого богослова і святого ХХ століття Софронія Сахарова поєднує як традиційне святоотцівське богослов’я та аскетику, так і глибоке усвідомлення сучасних філософських, релігійних викликів і відповідей на них. По-друге, його богословський доробок – це спадщина не “кабінетного” богослова, а подвижника і містика, який богословить і навчає про те, що сам пережив. По-третє, живучи глибинним духовним життям о. Софроній не відкидав інтелектуально-академічної складової у богопізнанні. Навпаки, він наголошував на важливості раціонального осмислення особистого духовного пережиття».

Автор дисертації зазначає, що тема роботи вибрана не випадково, оскільки проблема богопізнання у богословській думці о. Софронія займає центральне місце. Про це свідчить і назва його головного твору – «Бачити Бога як Він є». 

«Саме богопізнання для о. Софронія було найважливішою справою життя. На переконання архимандрита, будь-якому християнинові, незалежно від соціального статусу чи єрархічного стану, доступні найвищі горизонти богопізнання», – ділиться о. Андрій Сидорак.

Дисертант наголошує, що богослов’я о. Софронія Сахарова, який не мав формальної богословської освіти, але мав непересічне і тривале внутрішнє аскетично-молитовне життя, спонукає багатьох професійних академічних богословів дивуватись глибинам його філософсько-богословських інтуїцій. 

«Архимандрит Софроній піднімає і дає відповіді на важливі для академічного середовища філософські питання – співвідношення віри та розуму, етичного життя і богопізнання, пантеїстичної та християнської містики тощо. Його богослов’я впливає і на суспільний вимір. Сучасний світ фактично перебуває у “безмолитовній атмосфері”. Пам’ять про таку систему цінностей, де Бог є на вершині і моральні чесноти займають центральне місце, сьогодні затерта у свідомості або, у кращому випадку, перебуває на її задвірках. Про  таку атмосферу світу пише у своїх текстах архимандрит Софроній», – додає автор дослідження.

Дисертант, команда кафедри богослов’я та Філософсько-богословського факультету УКУ висловлює вдячність колегам з Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, голові спеціалізованої вченої ради Д 26.053.21, докторові філософських наук, проф. Юрієві Чорноморцю, усім членам ради за допомогу і підтримку аспіранта. Також кафедра висловлює подяку офіційним опонентам: докторці філософських наук Ірині Горохолінській, доцентові кафедри філософії та культурології Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та канд. філософських наук Тетяні Левченко, викладачці Ірпінського державного коледжу економіки та права.

Довідка:

Отець Андрій Сидорак народився 7 вересня 1971 р. у місті Дрогобичі Львівської області. 

1999-2006 рр. – навчався у Львівській духовній семінарії Святого Духа. 

2011-2012 рр. – навчався в Українському католицькому університеті, отримав диплом бакалавра з богослов’я. 

2012-2013 рр. – продовжив навчатися на магістратурі УКУ за напрямом «Богослов’я». 

2013-2016 рр. – навчався в аспірантурі Українського католицького університету. 

З 2018 по 2019 був ієродияконом УГКЦ.

Зараз є адміністратором парафії Преображення Господа Нашого Ісуса Христа у м. Первомайську (Миколаївська обл.).


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next