АКТУАЛЬНО

Автопоїзд миру та єднання вирушить Україною заради допомоги переселенцям і тим, хто перебуває в зоні АТО

Четвер, 31 липня 2014, 11:26
29 липня в Києві відбулась презентація екуменічного Автопоїзду миру та єднання, в якому представники багатьох релігійних організацій рушать країною заради допомоги біженцям зі Сходу України та армії в регіонах. Організаторами акції виступили Карітас України та Відділ соціального служіння та благодійності Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Окрім того, до ініціативи долучилися активісти Духовного управління мусульман України та Собору незалежних євангельських церков України. Від громадського сектора на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі виступили лідер рок-гурту «Гайдамаки» Ярема та один з відомих письменників братів Капранових Віталій. Активну підтримку надали активісти від громадського комітету «Наступ» та ініціативної групи «Київ-Схід-Діти».

У рамках акції релігійні та громадські діячі відвідають чотири міста України: Херсон, Миколаїв, Одесу та Дніпропетровськ, де проведуть круглі столи з питань проблеми переселенців та військовослужбовців, роздадуть допомогу дітям переселенців і зачитають спільні молитви за мир у державі. Автопоїзд триватиме з 31 липня до 5 серпня, відвідуючи Херсон, Миколаїв, Одесу та Дніпропетровськ.

Організатори стверджують, що Автопоїзд миру та єднання покликаний надати допомогу вимушеним переселенцям зі Сходу, а також тим, хто залишається в зоні АТО – як бійцям, так і місцевим мешканцям. Призначення автопоїзду – скоординувати, допомогти, показати приклад, показати технологію, як це робиться, а також що і як можна зробити найефективніше для постраждалих.

За час АТО на Сході України загинули 1130 людей, поранено майже 3500 – повідомив голова моніторингової місії ООН Армен Арутюнян, представляючи 4-ту доповідь про ситуацію в Україні 28 липня. Кількість тимчасово переміщених осіб зі східних областей і Криму ООН оцінюється в 101617 осіб, 86 відсотків переселенців – зі східних областей. Бойовики на сході, ідеться в доповіді, тримають у страху місцеве населення, вони викрадають, утримують під вартою і катують громадян на захоплених територіях. Також встановлено випадки вчинення страт бранців.

Такі обставини змушують Карітас України всіма можливими силами опікуватись тими, хто перебуває зараз у східних областях України, там само тими, які були вимушено переселені на Захід країни. Опіка переселенцями передбачає насамперед оцінку потреб підопічних і ведення спеціальної бази даних, – що є основою для надання специфічних та індивідуальних соціальних послуг для переселенців щодо їх проживання, забезпечення одягом, взуттям і продуктами харчування, допомоги у правових питаннях, працевлаштуванні, транспортних послугах, надання психосоціального супроводу.

Шість регіональних організацій Карітасу України в Івано-Франківську, Львові, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Сокалі надали і надають допомогу вже для понад 1000 переселенців, загалом програма розрахована на 1200 осіб.

Також Карітас України здійснює гуманітарну місію у Слов’янську та прилеглих районах – забезпечивши місцеве населення питною водою в обсязі понад 100 тонн води. На даний момент іде підготовка і перемовини з місцевою владою щодо встановлення вікон для місцевих мешканців.

Усі ці діяльності та акції є способами мобілізації сил громадськості, церковних спільнот, громадських організацій і благодійних фондів з метою якнайефективнішої допомоги переселенцям із Криму і східних областей України.

Повідомила Надія Чорна

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next