АКТУАЛЬНО

“Без погляду віри неможливо розв’язати всі виклики, які стоять перед світовою спільнотою,” – владика Йосиф (Мілян) на круглому столі в УКУ

Середа, 20 квітня 2016, 10:13
Пасторально-міграційний відділ УГКЦ спільно з Українським католицьким університетом провів у Львові на кафедрі Пасторального богослов’я УКУ круглий стіл та панельну дискусію на тему: “Феномен мігрантської дійсності у світлі відзначення Ювілейного року Божого милосердя. Українські реалії та виклики”.

Відкриваючи захід, владика Йосиф (Мілян), голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, зазначив, що без погляду віри неможливо розв’язати всі проблеми, які стоять як перед українським суспільством, так і перед світовою спільнотою, одних соціально-економічних програм недостатньо. А віра каже поглянути на історію світу як на таку, де завжди присутній Господь. Людина ж відіграє головну роль, адже Творець дав їй найцінніший дар – свобідну волю, який можна використати для чинення добра, але, на превеликий жаль, і для зла.  Погляд віри базується на Божому милосерді: якби не воно, то невідомо, чи існування світу було б можливе.

“Серед найбільших викликів, які цього року постали перед Європою, є вимушена міграція. Про цей виклик чи не щодня пишуть європейські газети, суспільства розмірковують, як справитися з проблемою.

З теперішньою міграцією до Європи, особливо з країн Сходу – таких як Сирія, Лівія, Ірак та інших – перед старим континентом постає виклик не тільки економічного, а й передусім культурного характеру, – зазначив владика Йосиф. – Проблеми і виклики міграції, які постають перед сьогоденням Європи і світу неможливо розв’язати тільки соціально-політичними шляхами, вони потребують погляду віри, яка базується на Божому милосерді”.

Єпископ відзначив, що більшість тих, які прибувають, визнають іслам своєю основною релігією. Водночас Європа позиціонує себе як континент, який був сформований християнськими цінностями. “Через те декілька країн поставили як одну з вимог перед ЄС, що вони погоджуються прийняти в рамках виділеної квоти тільки мігрантів-християн”, – зауважив Голова ПМВ.

Владика Йосиф зазначив, що в Європі відчувають страх перед міграцією зі Сходу, оскільки вбачають загрозу своїм культурним цінностям, а також безпеці.

“Перед сучасною християнською Європою постає виклик нової євангелізації. Вона набагато складніша, оскільки передбачає проголошення Доброї Новини тим, які вже про неї чули і її прийняли, але через певні обставини заскарузли в її розвитку”, – сказав Голова ПМВ.

Єпископ підкреслив, що нова євангелізація в контексті Року милосердя є дуже важливим фактором, який зможе, принаймні у певних ділянках, відкрити новий подих старому європейському континентові. “Вона передовсім вказує на те, що інша людина, якою б вона не була, не є чужинцем на землі, але Божим сотворінням, що має душу і тіло, а у Христі вона є нашим ближнім”, – наголосив владика Йосиф.

Максим Бондаренко, експерт ПМВ, наголошує, що цей виклик можна обернути на шанс нової євангелізації. Він пропонує певні рішення для кожної парафії УГКЦ:

· Приймати та підтримати процес інтеграції як першу складову воцерковлення всіх людей доброї волі

· У світлі ГІДНОСТІ апелювати про проблеми вимушених переселенців на рівні парафії, держави та міжнародному рівні

· Прийняти як обов’язкову практику річного служіння дияконії для семінаристів на Сході України

· Створювати при парафіях Центри підтримки сім’ї, групи взаємопідтримки та інтеграційних ініціатив

· Поширювати міжрелігійний діалог.

Отець Андрій Олійник, завідувач кафедри пасторального богослов’я, зазначив у ході круглого столу, що саме  Євангеліє милосердя містить вичерпні відповіді на виклики, які стосуються біженців. Тому важливо в особі сучасного мігранта спостерегти образ Божий. Це усвідомлення, яке випливає з християнської віри, передбачає практичні дії з боку Церкви з метою полегшити життя мігрантам, а осілих людей визволити з байдужості. Завідувач кафедри пасторального богослов’я УКУ також відзначив, що Папа у своєму посланні закликав і допомагати країнам, з яких вирушають мігранти і біженці.

“Міжнародна солідарність, співпраця, взаємодопомога і справедливий розподіл земних дібр – це чинники, які слід скеровувати в напрямку тих країн, з яких вирушають мігранти в пошуках кращої долі”, – зазначив о. Андрій.

“Папа закликає кожного вірного церкви практично відкликнутися на цю потребу – вшанування біженця як богоподібної істоти”, – додав він.

Отець Андрій Олійник також відзначив, що у відповідь на міграційні виклики, згідно з Посланням Папи, Церква повинна вживати наступних кроків: сприяти розвитку інтеграції, поданню об’єктивної інформації, гальмуванню байдужості, поширенню гостинності і пропагуванню ідей богослов’я визволення.

theological.ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next