АКТУАЛЬНО

«Без участі Церков, без метафізичного виміру примирення не може бути сталим», – д-р Ярослав Грицак

Четвер, 05 серпня 2021, 17:59
4–5 серпня 2021 р. триває дводенний онлайн-семінар «Екуменізм та миробудування: міжнародний досвід для України». Семінар – перший сегмент проєкту вебінарів, мета якого – зібрати коло науковців та активістів для обміну досвідом у сфері миробудування.

«Фаміляризація породжує конформізм… Пригадайте приказку, що Господь ховає від нас речі тим, що ставить їх нам під ніс. Ця цитата демонструє метод, яким керуємося у проєкті. Ми хочемо відійти на певну дистанцію від конфлікту і війни, подивитися на війну з перспективи відстані. Дивитимемося на випадки примирення деінде, на кейси, які допоможуть ідейно, абстрактно подумати про мир», – акцентував директор Інституту екуменічних студій УКУ д-р Павло Смицнюк.

Ярослав Грицак, український науковець, історик і публіцист, доктор історичних наук, професор Українського католицького кніверситету, у виступі поєднав історію і сучасність. «Війна, на жаль, є нормою людської історії. Примирення – це не норма, а продукт останніх 70 років. Історики говорять, що польсько-українська війна – найдовша війна в історії Європи. Її можна порівняти з німецько-французькою на Заході, де перші спроби примирення почалися відразу після Другої світової війни.

Найбільше на перешкоді примирення є дві події: польсько-українська війна за Галичину 1918 року і Волинь 1943 року. 1 листопада 2002 року ми у Львові організували спільну молитву, де звучала фраза "Просимо вибачення і вибачаємо". Спільна молитва зняла напругу. Жодних дискусій про цвинтар Орлят більше не було. Щодо Волинської різні, то акція з примирення закінчилася повною невдачею. З жодної сторони не було бажання вибачати і просити вибачення. Але вчимося не тільки на перемогах, а й на поразках».

Проєкт реалізує Інститут екуменічних студій УКУ, у співпраці з Харківським офісом Фонду Конрада Аденауера в Україні та міжнародними науковими партнерами. «Ми досягнемо миру, коли для українців по обидві сторони буде відкритий діалог. Реінтеграція повинна ґрунтуватися на повазі до людини. Церква і релігійні організації – важливі учасники цих процесів. Ми з радістю підтримуємо цей проєкт, дякуємо учасникам за інтерес до дискусії», – зазначила Дарія Дмитренко, координаторка проєктів Харківського офісу Фонду Конрада Аденауера в Україні.

«Примирення, яке виникло після війни, розпочалося у християнському світі. Ми свідомо апелювали до цього вибору, коли організовували акції у Львові і на Волині. Досвід наштовхує мене на думку, що ідея примирення виникла та функціонує в західній культурі. Я не знаю практики східнохристиянського примирення. Східні Церкви схильні до симфонії з владою.

Примирення польсько-українське неможливе без примирення з Росією. На жаль, Кремль зараз не розуміє мови примирення, яка є внутрішньою силою. Але особливо зараз важливе українсько-українське примирення. Без участі Церков, без метафізичного виміру примирення не може бути сталим», – прокоментував д-р Ярослав Грицак.

Нагадаємо, сьогодні, 5 серпня, о 17:00 відбудеться вже другий вебінар.

Програма

5 серпня

17:00–17:20 – виступ д-р Жерара Паверса, директора Католицького центру з миробудування, фахівця в галузі миробудування на прикладі Європи, Латинської Америки та на Філіппінах, професора Університету Нотр-Дам, США.

17:20–18:00 – запитання-відповіді, дискусія

Деталі: http://www.ecumenicalstudies.org.ua
Контактна особа: Ірина Кітура, [email protected]
Реєстрація

Інститут екуменічних студій УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next