АКТУАЛЬНО

«Безвідповідальність реально вбиває». У день молитви за померлих від Covid-19 Глава УГКЦ закликав кожного зробити іспит сумління

Субота, 20 березня 2021, 16:09
Нехай нам у цьому допоможуть драматичні кадри вкотре переповнених лікарень. Нехай дійдуть до наших вух сирени швидких допомог, які знову безкінечними плетеницями вибудовуються до лікарень, де рятують життя від цієї хвороби. Послухайте свідчення лікарів, які знову падають з ніг і не знають, куди прийняти всіх тих, хто потребує невідкладної допомоги. Нехай їхні свідчення будуть допомогою для нашого іспиту сумління. Про це сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час заупокійної Божественної Літургії за всіх померлих від коронавірусу, яку він відслужив сьогодні, 20 березня 2021 року, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.
Зображення 1 / 10 Використовуйте клавіші для перегляду

У проповіді Глава УГКЦ зазначив, що час Великого посту – це духовний період, у який ми очима серця вдивляємося в постать нашого стражденного, бичованого, розп’ятого Спасителя, що захотів бути покладеним до гробу, як один із нас. «Цей духовний пошук, – пояснив проповідник, – є пошуком відповіді на найбільш фундаментальне питання людства: де був Бог, коли людина страждала? Де є Бог, коли відчуваємо себе бичованими всесвітньою невиліковною пандемією? Де є Бог, коли дивимося в обличчя смерті і нічого не можемо зробити? Де є Бог, коли плаче і страждає людина?»

Блаженніший Святослав спробував відповісти на ці питання: «Тепер, у час Великого посту, саме з розп’яття на хресті лунає не просто слово відповіді, а слово Божественної любові. Бог сьогодні каже кожному з нас: Я є там, де страждає людина. Він особисто присутній у кожному плачі і терпінні сучасної людини. Сьогодні ми, коли обіймаємо особисті немочі і болі, особисте горе так, як Христос обійняв свій хрест, відчуваємо, що змістом наших страждань є спасіння і воскресіння».

Як ми повідомляли раніше, сьогодні Українська Греко-Католицька Церква, перейнявши естафету від різних Церков у Європі, долучилася до безперервної молитви Вселенської Церкви за жертв пандемії коронавірусу. Заупокійні Божественні Літургії служаться в Україні та закордоном, зокрема у парафіях УГКЦ у США.

«Сьогодні всією церковною спільнотою, – наголосив Отець і Глава УГКЦ, – ми хочемо обійняти тих, хто оплакує втрату своїх рідних, близьких, знайомих чи колег по роботі. Ми хочемо принести до Божого престолу крик і плач сучасної людини, яка висить розп’ятою на хресті в умовах всесвітнього лиха, що нас спіткало. Сьогодні хочемо пом’янути всіх тих, хто став жертвою, на ім'я для того, щоб передати їхні душі в люблячі обійми Небесного Отця».

Серед покійних від коронавірусу, за яких нині моляться в УГКЦ, Глава Церкви виокремив медиків: «Вони рятували життя пацієнтів, а потім самі лягли на їхні місця, у ті самі реанімації, під ШВЛ-апарати, і так, як і вони, внаслідок цієї хвороби відійшли у вічність. Вони особливо заслуговують нашої пам’яті, вдячності та молитви», – сказав Блаженніший Святослав.

Він також зазначив, що сьогодні, вдивляючись у страждання Христа, ми намагаємося збагнути зміст їхніх страждань, болю і смерті. «Християни тому так трепетно ставляться до страждань і болю кожної людини, бо бачать навіть у тій хворобі, навіть  тих симптомах, навіть в тих моментах пошуку за киснем, болі, страждання і дихання самого Спасителя», – пояснив Глава Церкви.

Така поминальна молитва, за його словами, є виявом віри, що дає світло надії і відкриває зміст і значення трагедій цих непростих часів. І це світло дозволяє рухатися далі і жити, щоб життя перемогло смерть.

Під час проповіді Глава УГКЦ закликав кожного до глибокого іспиту совісті – «великопісного іспиту сумління в обставинах пандемії».

«Стоячи сьогодні в молитві перед Божим обличчям, вдивляючись в очі тих покійних, за яких нині молимося, у ті очі, які сьогодні з вічності через сімейні фотоальбоми на нас споглядають, ми мусимо зробити собі іспит сумління. Інакше наша молитва не буде щирою і справжньою», – сказав Блаженніший Святослав.

Предстоятель закликав кожного вірного запитати спершу себе: чи я зробив все, щоб не поширювався цей вірус? Чи я все зробив, щоб забезпечити здоров’я і життя – власне і ближніх?

До такого іспиту сумління, вважає Глава УГКЦ, сьогодні покликані, зокрема, ті, які виконують особливі державні функції. «Чи належним чином були використані державні ковідні фонди? Чи належним чином ми використали ті ресурси, навіть невеликі, які мали, щоб врятувати життя? Чи належним чином ми зрозуміли небезпеку цієї хвороби?» – ставить питання Блаженніший Святослав.

Він також заохотив дотримуватися карантинних обмежень і утриматися від різного роду протестів. «Що важливіше – гроші чи життя?» – запитує Глава УГКЦ.

Київ - 20 березня 2021 Українська Греко-Католицька Церква долучилася до молитви Вселенської Церкви за померлих від...

Опубліковано Українська Греко-Католицька Церква - Ukrainian Greek Catholic Church Субота, 20 березня 2021 р.

 

Відтак Блаженніший звернувся до тих, хто відповідальний за організацію життя спільнот. «Чи ви все зробили для того, щоб забезпечити здоров’я своїх співпрацівників – усіх тих, за кого ми несемо відповідальність?»

«У наших храмах спитаймо себе: чи ми дотримувалися всіх тих прохань і норм, щоб бути безпечним простором для наших близьких, наших парафіян, членів наших громад?» – додав Глава УГКЦ.

Він також закликав кожного запитати себе, чи ми все зробили, що є в людській силі, щоб стати поруч із нашими медиками і не допустити поширення цієї хвороби. «Нехай нам допоможуть, зокрема в ці дні, драматичні кадри вкотре переповнених лікарень. Нехай дійдуть до наших вух сирени швидких допомог, які знову безкінечними плетеницями вибудовуються до лікарень, де рятують життя від цієї хвороби. Послухайте свідчення лікарів, які знову падають з ніг і не знають, куди прийняти всіх тих, хто потребує невідкладної допомоги. Нехай їхні свідчення будуть допомогою для нашого іспиту сумління», – наголосив Блаженніший Святослав.

Читати також: «Блаженніший Святослав вакцинувався від коронавірусу»

Проповідник пригадав, як на Майдані ми зрозуміли, що байдужість вбиває. «Сьогодні, коли ми молимося за жертв пандемії, кажемо, що безвідповідальність реально вбиває», – підкреслив він.

«Нехай наша молитва не буде лише на рівні добрих намірів чи почуттів. Нехай наша молитва перетвориться на конкретні вчинки свідомого і відповідального християнського свідчення віри. Бо це нашими руками і вчинками Бог хоче зупинити пандемію. Він хоче з нами і через нас зробити все для того, щоб людство вийшло переможцем з цієї непростої і невидимої боротьби», – додав на завершення духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next