АКТУАЛЬНО

БФ «Карітас-Київ» узяв участь у Всеукраїнській конференції «Альтернативні форми опіки»

Понеділок, 07 березня 2016, 15:13
«27-28 лютого 2016 року Федай Олена, соціальний працівник проекту «Мобільна робота з молоддю», узяла участь у Всеукраїнській конференції «Альтернативні форми опіки», на якій побували більше ніж 50 представників як державних, так і громадських, релігійних структур, що працюють над вирішенням нагальних проблем сирітства в Україні», - повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Цей захід організований Львівською освітньою фундацією та відбувся в рамках програми «Підтримка дітей-сиріт та дітей у складних життєвих обставинах». Метою цього заходу було представлення роботи організацій, які працюють із сиротами, дітьми у складних життєвих обставинах, напівсиротами та дітьми героїв АТО.

Крім того, в межах першого дня відбулося представлення досягнень Фонду Джинджер УКОФ, якому якраз виповнилось 10 років. Нагадуємо, що Фонд Джинджер протягом багатьох років підтримує проекти для вирішення проблеми дитячої бездоглядності та сирітства. Першого дня обговорювалися основні проблеми та виклики, які постали перед організаціями, котрі займаються цим питанням та загалом перед всім українським суспільством. Так, протягом останніх років суттєво зменшилася кількість біологічних сиріт, які перебувають в інтернатних закладах, але водночас безупинно зростає число дітей, які стають сиротами при живих батьках. Сьогодні цю групу дітей прийнято відносити до соціальних сиріт. Не менш важливим висновком першого дня є те, що дуже важливим напрямком змін було б прийняття дітей в інтернатні заклади не за заявою батьків, а уповноважених державою органів, після ретельно проведеного дослідження ситуації в сім’ї.  Протягом всього дня були структурно організовані програмою та представлені гостями/учасниками заходу доповіді щодо альтернативних форм опіки.

Під час другого дня захід набув формату круглого столу, е були представлені доповіді організацій, які займаються вирішенням проблеми сирітства в Україні. Серед того дня виступила соціальний працівник БФ «Карітас-Київ» Олена Федай з темою «Мобільна праця з молоддю: робота на випередження», що ще раз застановило всіх над давно відомим твердженням: «Потрібно займатись попередженням подальшого розвитку проблеми, бо профілактика завжди є дешевшою». Це є важливо, оскільки  сьогодні дуже важливим принципом роботи є збереження сім’ї, оскільки ніщо не  замінить дитині рідних батьків.

Крім того, на завершення заходу були представлені програми наставництва дітей-вихованців інтернатних закладів, програм підтримки сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Так було визначено те, що найбільшими проблемами в рамках сирітства є знецінення сімейних цінностей, відсутність стабільності у законодавчих кроках вирішення ситуації сирітства, труднощі у реформуванні інтернат них закладів, обмежені програми профілактики соціального сирітства. Саме ця зустріч сприятиме інтеграції всіх зусиль організацій, які ставлять на меті таке завдання, яке б допомогло одного дня з впевненістю сказати, що той чи інший проект більше не потрібен, бо проблема вже вирішена.

БФ «Карітас-Київ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next