АКТУАЛЬНО

БФ «Карітас-Київ» проводить тренінги

П'ятниця, 19 червня 2015, 15:31
«Щовівторка у Благодійному фонді "Карітас-Київ" працівники проекту "Мобільна робота з молоддю" проводять заняття для дітей із фінансової грамотності. Такий напрям роботи реалізується за підтримки добродіїв, за що благобійний фонд вкотре висловлює їм щиру подяку», – повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Більшість людей вважають своєю чи не основною проблемою низькооплачувану роботу та  високі ціни, проте мало кому спадає на думку проаналізувати те, як вони ставляться до грошей, в що їх вкладають: у продукти харчування, одяг, оплату комунальних послуг. Для декого нелогічним є думати про те, як би то зекономити, адже гроші – це проблеми: комунальна заборгованість, невиплачені банківські позики, високі ціни на прилавках магазинів тощо.

Початки фінансової грамотності треба формувати зі збору всіх чеків та записування всіх доходів. Це дає можливість усвідомити, що є багато речей, які або нам не потрібні, або які можна було б купити дешевше. Саме так можна побачити те, в яких ми відносинах із грошима.

На заняттях із фінансової грамотності діти мають можливість більше дізнатись про те, що таке гроші, адже це не лише паперові або металеві засоби, це й наші внутрішні ресурси. На перших заняттях вони могли побачити себе в майбутньому, намалювати своє життя. Під час групової роботи одна команда описала бідну людину, а інша – багату; учасники намагалися пояснити причини такого становища людей і дійшли висновку, що різниця полягає у вмінні планувати свої витрати та доходи, де гроші виступають важливим капіталом.

На другому занятті діти зрозуміли, що кожна людина, яка сьогодні багато заробляє, починала з малого й ніколи не зупинялася. Кожен учасник заняття описав свій міні-проект того, щоби він хотів робити в житті та якими саме рисами хотів би бути наділеним. Більшість поєднують прагнення багато заробляти із здобуттям конкурентоздатної освіти. Також наші мрійники дійшли висновку, що потрібно допомагати й тим, хто тимчасово опинився у складних обставинах.

На третьому занятті діти описували разом із батьками свій сімейний бюджет, що виявилось дуже цікаво. Багато сучасних батьків настільки зайняті роботою, що не мають ні бажання, ні вільного часу на підрахунок своїх витрат. Діти, які відвідують заняття, почали розуміти те, що коли витрати перевищують доходи – це явний наслідок того, що щось не так. Для того, щоби вони самі усвідомили, в чому причина, ми дали їм домашнє завдання – описати власний бюджет.

Кожне заняття дає відповідь на те чи те запитання, розкриває глибше кожну дитину, тому саме в цьому закладі почали говорити з дітьми про речі, які бентежать їхніх батьків. Водночас нам усім інколи треба згадувати, що кожна дитина – великий мрійник, який намагається зробити щось казковим, в що ми, дорослі, не завжди віримо, найперше через брак коштів. Якщо ж ми допоможемо дітям не зупинитися перед невідомим, а покажемо, що все залежить від кожного з нас особисто, то, можливо, й проблема бідності та невпевненості в завтрашньому дні стане менш помітною в нашому суспільстві.

Прес-служба БФ «Карітас-Київ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next