АКТУАЛЬНО

БФ «Карітас-Київ» створює групу взаємопідтримки жінок, які перебувають у складних життєвих обставинах

Четвер, 13 березня 2014, 13:57
«Днями, з початком весни, у БФ «Карітас-Київ» відбулася зустріч жінок, які опинилися у складних життєвих обставинах. Ініціатором зустрічі виступили працівники БФ «Карітас-Київ», які надають різного роду допомогу дітям із малозабезпечених, неповних, багатодітних та кризових сімей. Метою заходу було створення і регулярні зустрічі групи взаємопідтримки жінок, які опинилися у складних життєвих обставинах», - повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Карітас-Київ вже багато років надає допомогу різним людям. Серед них особливу увагу приділяється саме опіці й допомозі дітям із неповних, багатодітних, малозабезпечених, кризових сімей, а також дітям вулиці. Допомога дітям – це комплексний підхід, який неможливо відділити від того середовища, в якому вони зростають. Тому для ефективності проводяться соціальні інспектування і допомога надається сім’ям, з метою покращення не лише побутових умов дітей, а що найважливіше – взаємостосунків у сім’ях.

«Цією зустріччю на живому прикладі різних людей ми хотіли наголосити на важливості підтримки одне одного, як у родині, так і в нашій спільноті Карітасу. Багатьма ми вже опікуємося довший час і бачимо добрі результати. Люди змінюються і хочуть далі вдосконалюватися й творити затишок у своїх домівках. Зрештою, самі жінки виявили бажання, щоб така зустріч відбулася і щоб ці зустрічі проводилися і надалі», - підкреслює координатор роботи з дітьми та кризовими сім’ями у БФ «Карітас-Київ» Ірина Пухняк.

Лозинська Еліна – мама чотирьох дітей, виступаючи на зустрічі, хотіла звернути увагу жінок на те, хто вона – жінка.      «Коли мені задали питання, хто я є, то я не могла відповісти, оскільки не знала цього. Мої думки були зосереджені тільки на одному: я  – білка в колесі, яка крутиться і нічого не бачить навколо себе. Я загрузла у своїй буденності і обов’язках…

Почала радитися зі своїми подругами: одна з них радила сказати, що я – дружина, а інша – що педагог. Добре обміркувавши, я вирішила, що я - жінка, кохана, мама. Зрозумівши свою зневіреність у можливостях і обтяживши себе всім, чим можна було, забула про себе, про те, яким є прикладом для своїх дітей, як я ставлюся до свого життя та чого чекаю», - каже Еліна.

Під час розповіді Еліни присутні на зустрічі жінки задумано усміхалися, вбачаючи в словах Еліни себе, які заклопотані повсякденними сімейними проблемами: де взяти? як прогодувати? як виховати, навчити?.. Загалом, для кожної з жінок було корисним замислитися над запитанням: хто я? Підсумком у зрозумінні своїх можливостей став перегляд короткометражного фільму «Цирк Батерфляй» з Ніком Вуйчичем у головній ролі. Це фільм про те, як важливо не втрачати віру в себе й свої можливості, незалежно від того, що тобі нав’язують інші.

Результатом зустрічі була ідея створення клубу взаємодопомоги.

Цей день для жінок став не лише днем зустрічі і часом спілкування, а й справжнім днем радості і щастя. Працівники Карітасу, а особливо спільнота небайдужих людей  http://cherrytea.org/, яку організувала Вікторія Бондар із Української біржі благодійності, влаштували справжнє свято з квітами, подарунками й святковим столом. Жінки відчули себе щасливими, побачили, що є ті, які ними опікуються і хочуть допомогти у їх нелегкій життєвій ситуації, але щонайважливіше – вони зрозуміли, що ніколи не можна опускати рук, а потрібно йти вперед і Бог у цьому допоможе.

«Женщины, которым помогает Каритас - это те, кто не смотря на домашнее насилие, бедность, проблемы в семье и другие, совершенно ужасные жизненные обстоятельства - борются за себя и, что самое главное, за счастье своих детей. За то, чтобы те были накормлены, одеты и ходили в школу. Они собираются вместе, работают с социальными службами, изо всех сил держатся за жизнь… Сегодня, под опекой Каритаса находится 30 таких девушек. В наших силах сделать так, чтобы они с этого праздника ушли с понимаем того, что они все еще красивые и сильные женщины у которых все в жизни получится, если их чуть-чуть поддержать. Да, это такая мелочь, да, для кого-то это совершеннейшая глупость и кто-то скажет, что лучше подарить им продуктовые наборы. Но, ничто, ничто не может так помочь женщине поверить в себя, как внимание к ее красоте и нежности. Один маленький букет, один маленький подарок посвященный именно ЕЙ сделает очень, очень много! 
Когда ты понимаешь, что совершенно незначительным для тебя усилием можешь помочь улучшить жизнь другого человека - мир меняется. Ваши теплые вещи, мандаринки, консультации и советы - это очень, очень важные штуки, которые по чуть-чуть меняют наше общество к лучшему изнутри. И это замечательно!» - говорить Вікторія Бондар із УББ, яка допомогла влаштувати справжнє свято для жінок, які прибули на зустріч.

Карітас-Київ висловлює щиру подяку всім небайдужим волонтерам і працівникам Української біржі благодійності, які організували і творчо оформили подарунки та квіти для наших жінок.

Прес-служба БФ «Карітас-Київ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next