АКТУАЛЬНО

БФ «Карітас України» допоміг уже понад ста тисячам осіб, які постраждали від війни на Донбасі та анексії Криму

Четвер, 18 лютого 2016, 15:04
На парламентських слуханнях щодо стану дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції, заслухали інформацію про діяльність БФ «Карітас України», який у співпраці з УГКЦ допомагає внутрішньо переміщеним особам.

Зокрема, на слуханнях йшлося про те, що понад 5 мільйонів українців, постраждалих внаслідок анексії Криму та збройного конфлікту на Донбасі, потребують допомоги. Найскладнішим є становище тих, хто продовжує жити на території, не підконтрольній Уряду України, та вздовж лінії вогню і не має можливості виїхати. Таких людей близько 3 мільйонів, і це, переважно, самотні літні люди, одинокі матері, неповносправні особи та багатодітні сім’ї, яким нема до кого звернутися за допомогою і підтримкою. Вони залишилися без доступу до таких базових життєво необхідних послуг, як медична допомога, гігієна, освіта. Виникають труднощі з продуктами харчування, отриманням пенсій та виплат, закупівлею ліків.

Водночас зазначається, що навіть у тих, кому вдалося покинути зону збройного конфлікту, є чимало проблем і труднощів з організацією побуту на новому місці. За офіційними даними Міністерства соціальної політики, в Україні є 1,4 мільйони вимушено переселених осіб. Ще близько 1 мільйона українців виїхали і шукають притулку за кордоном.

Часто люди, які мали роботу, житло, соціальний статус та матеріальний добробут, опинилися без засобів до існування у новому середовищі, серед незнайомих людей.

У відповідь на гуманітарну кризу навесні 2014 Карітас України розпочав надавати допомогу вимушеним переселенцям з Криму та Донбасу а також постраждалим від воєнних дій. Протягом 2014 року було започатковано роботу нових осередків БФ «Карітас» в Харкові, Дніпропетровську та Запоріжжі для допомоги переселенцям з Донбасу. Навесні 2015 року розпочав свою роботу центр в Краматорську, влітку – у Маріуполі, Кривому Розі, Полтаві та Дніпродзержинську. На сьогодні ці осередки і надалі активно залучені до реалізації великих проектів допомоги постраждалим від збройного конфлікту – переселенцям, мешканцям прифронтових сіл і території, не підконтрольній Уряду України.

Їхнє розчарування зростає, коли на новому місці вони стикаються з неприйняттям, нерозумінням і соціальним «виключенням». Вони втікали від жаху війни, були і є змушені знайти новий дім, нову роботу, щоб розпочати нове життя. Їхня найбільша турбота, щоб їхні діти більше ніколи не чули вибухів і пострілів, щоб не бачили насильства та жорстокості війни. За даними відповідних служб Організації Об’єднаних Націй, серед вимушених переселенців є 500 000 дітей, і з них 70 відсотків були свідками насильства.

БФ «Карітас України» у своїй опіці над вимушеними переселенцями керується індивідуальним підходом і передбачає ретельну оцінку потреб. Увага БФ зосереджена на найбільш потребуючих категоріях: неповнолітніх дітях, вагітних жінках та жінках, які годують грудьми, людях похилого віку, особах з особливими потребами, багатодітних та неповних сім’ях. На сьогодні БФ допоміг і продовжує допомагати понад 115 000 осіб, які постраждали внаслідок воєнних дій на Сході України та анексії Криму. У 15 областях України Карітас надає такі види допомоги та соціальних послуг:

• Надання коштів на придбання продуктів харчування, гігієнічних засобів, медикаментів і лікування для вимушених переселенців, а також роздача наборів з продуктами харчування і гігієнічними засобами вимушеним переселенцям і потребуючим, які проживають у зоні бойових дій;

• Встановлення вікон та проведення ремонтних робіт у Слов’янську та Попасній;

• Організація роботи соціальних центрів опіки дітей вимушено переселених осіб з зони збройного конфлікту на Донбасі «Простір, дружній до дитини»;

• Надання індивідуальної та групової психологічної допомоги вимушеним переселенцям, допомога самотнім матерям з дітьми;

• Юридичні консультації, надання грантів для розвитку малого бізнесу, навчальні програми з підвищення кваліфікації для переселенців, сприяння у працевлаштуванні;

• Підготовка до зими – ремонтні роботи, забезпечення паливом, кошти для придбання теплих речей;

• Надання коштів для оренди житла;

• Надання медичних консультацій;

Підтримку у реалізації проектів з подолання гуманітарної кризи БФ «Карітас України» надають партнери Карітасу України та донори, серед яких: Карітас Австрії, Карітас Інтернаціоналіс, Карітас Іспанії, Карітас Європи, Карітас Німеччини, Карітас Норвегії, Карітас Польщі, Карітас Чехії, Карітас Японії, Уряд Нідерландів, Посольство Японії в Україні, Канадсько-Українська Фундація, Ротарі Клуб Австралії, BMZ, DFATD, СRS, USAID, Cordaid, German Federal Office, UNHCR.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next