АКТУАЛЬНО

Міжнародний благодійний фонд «Карітас України» за три роки реалізації проекту роботи з дітьми трудових мігрантів надав психологічні послуги близько тисячі осіб

Вівторок, 03 вересня 2013, 10:30
БФ «Карітас України» активно розвиває послуги у сфері опіки та допомоги дітям, молоді та сім’ям, змінюючи свої підходи відповідно до змін соціального простору. Представники Фонду стежать за потребами та викликами, які є в суспільстві, шукають можливостей відповідати на ці виклики. Саме тому в 2008 році було розпочато проект роботи з дітьми трудових мігрантів.

Як зазначила в інтерв’ю Зоряна Лукавецька, координатор Карітасу України щодо роботи з потребуючими дітьми, молоддю та сім'ями, розповідаючи про цей напрямок роботи, діти трудових мігрантів − дуже вразлива і одночасно абсолютно не охоплена жодними соціальними та психологічними послугами частина суспільства. «Кожен із семи чинних соціальних центрів для дітей трудових мігрантів за 3 роки діяльності проекту надав послуги в середньому 150 - 200 дітям і молодим людям, також користь від проекту отримали непрямі користувачі – батьки, опікуни, педагоги – орієнтовно 200 осіб у кожному з міст», - повідомила вона.

Також координатор Карітасу України наголосила, що основні проблеми у таких дітей, з якими зіштовхнулися працівники, однакові: нестабільний психоемоційний стан дітей, труднощі соціальної адаптації, невміння усвідомлювати відповідальність за свої вчинки, труднощі у стосунках з найближчим оточенням, знецінення людських цінностей, труднощі в навчанні, проблема у професійному самовизначенні, невміння організовувати проведення вільного часу.

«За три роки послугами таких центрів скористалося близько 1000 осіб», − продовжує Зоряна Лукавецька, зазначивши, що під час виконання проекту було запроваджено систему моніторингу досягнутих результатів. Таким чином, у 75% дітей, які мали до початку участі в проекті занадто високий рівень тривожності, депресивний стан, надмірну замкнутість, після тривалої участі в заходах проекту простежується зниження цих показників. Крім цього, більшість дітей, яким раніше була властива неадекватна самооцінка, замкнутість, пасивність, конфліктна поведінка, на завершення проекту навчилися поважати себе та інших, нормально сприймати свої позитивні та негативні сторони та інших людей, подолали страх і замкнутість, навчилися взаємодіяти в колективі інших дітей, ділити та перебирати на себе певні обов’язки та повноваження в груповій діяльності, розуміти свої емоції і поводитися з ними. А ще, як виявилося, 75% дітей та молоді, які на початок проекту не займалися жодним видом спорту, переважно проводили свій вільний час за комп’ютерними іграми та телевізором, навчилися організовувати своє дозвілля корисно та цікаво.

Додамо, що в рамках проекту проводилися ігри, тренінги, інші групові заняття для згуртованості, корегування самооцінки, розвитку комунікативних умінь, відкриття внутрішніх ресурсів, вироблення толерантності, а також заходи, спрямовані на навчання відповідальності, інформаційні та просвітницькі заходи, актуальні для дітей та молоді відповідного віку, індивідуальний психологічний та педагогічний супровід, інформаційні заняття для батьків та опікунів, створення можливостей різноманітного активного та корисного дозвілля, спортивні заходи, туристичні походи, поїздки, що сприяють згуртованості, мотивують до пізнання, створюють умови для прояву власних вмінь та навичок тощо.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next