АКТУАЛЬНО

«Благодійна діяльність лицарів Колумба подібна до функції тромбоцитів у тілі», - о. Володимир Мальчин

Четвер, 15 березня 2018, 10:02
10 березня 2018 року в храмі Святого Василія Великого в м. Києві відбулися щорічні реколекції для лицарів Колумба, в яких взяли участь понад 40 братів-лицарів з київських Рад (як греко-католицьких, так і римо-католицьких), Ради ЛК в м. Вишгороді та охочі чоловіки-прихильники цієї мирянської організації.

Провадив реколекції територіальний капелан лицарів Колумба в Україні для вірних греко-католиків – прот.  Володимир Мальчин.

Зустріч розпочалася з Божественної Літургії, яку очолив о. Володимир у співслужінні з о. Романом Шупяним, ігуменом Василіанського монастиря в Києві та капеланом Ради св. Василія Великого. Під час Літургії брати-лицарі під проводом своїх отців-капеланів помолилися за тих братів, які відійшли по вічну нагороду минулого братерського року.

Тема цьогорічних реколекцій була: «У дорозі до Емаусу». Під час першої науки о. Володимир роздумував над значенням Великого посту, метою якого є зустріч з воскреслим Христом. Опісля брати-лицарі розважали над євангельським уривком про  учнів у дорозі до Емауса. «Шлях учнів до Емауса, – відзначив о. Володимир, – це шлях кожного християнина, який проходить від темряви до світла, від сумнівів та зневіри до  віри та зустрічі з Христом воскреслим».  Під час другої науки проповідник відзначив три необхідні умови, які має пройти християнин, аби жити присутністю Христа воскреслого: 1) Читання Слова Божого;  2) Ламання хліба – Євхаристія;  3) Спільнота Церкви (де пам'ять про Ісуса передається з покоління в покоління і дається живе свідчення, що Він живий).

Роздумуючи над читанням Святого Письма для лицарів та їхніх сімей, о. Володимир відзначив, що дуже важливо знаходити час для цього читання, особливо в цей рік, проголошений в Україні Роком Божого Слова. Проповідник познайомив братів із практичним методом читання Святого Письма відомого як Lectio Divina.

Говорячи про важливість Євхаристії для лицарів, о. Володимир відзначив, що Євхаристія є джерелом єдності Церкви  і джерелом єдності лицарів Колумба. Священик відзначив, як гарно, що лицарі Колумба в Україні, будучи двох обрядів, можуть спокійно причащатися в  греко-католицьких та римо-католицьких храмах і давати гарне свідчення єдності та церковного сопричастя.  «Ми є братами один одному, бо визнаємо спільне синівство, отримане від Отця Небесного,  – сказав о. Володимир, – тому маємо берегти цю єдність, яка є одним з основоположних принципів нашого братства».

Далі священик ділився своїми роздумами над тим, як благодійність лицарів Колумба випливає із Таїнства Церкви та Таїнства Євхаристії: «Саме з Євхаристійної любові Христа, з Його повного принесення себе самого в дар, ми отримуємо силу жити благодійністю, яка є першим принципом нашого ордену… Христова самовіддана любов, яку ми отримуємо в Євхаристії, робить нас здатними розпізнати Христа, присутнього в кожному ближньому, у кожному хворому, у тому, хто перебуває в біді і потребі». Далі о. Володимир відзначив: «Благодійна діяльність лицарів Колумба подібна до функції тромбоцитів у тілі, які перешкоджають втраті крові при пошкодженнях судин і відповідають за згортання крові. Подібним чином, як тільки з’являється рана на Тілі Христовому, лицарі мають бути першими, які поспішають на допомогу, щоб призупинити кровотечу та надати невідкладну допомогу. Саме тому св. Іван Павло ІІ назвав лицарів Колумба «правою міцною рукою Церкви».

Учасники реколекцій обговорили також низку практичних питань щодо Євхаристії, зокрема, як лицарі Колумба мали б бути «захисниками та почесною вартою» під час здійснення Євхаристії в Божественній Літургії, а також як допомагати священикам берегти Тіло Христове. Отець Володимир Мальчин особливо наголосив і нагадав присутнім лицарям про велику благодать регулярно приступати до Таїнства Святого Причастя та Сповіді, оскільки «це є нашою духовною поживою та робить нас одним Тілом Христовим».

«Справжній лицар, якщо він хоче бути великодушним та жертовним, а не просто пишатися своєю ініціацією, має живитися з двох престолів – Слова Божого та Євхаристії – і дбати, щоб Тіло Христове росло і було в безпеці», – резюмував реколекції о. Володимир.

Під час перерви на обід та каву-брейк між науками брати-лицарі ділилися між собою думками в приватному порядку. Особливий дух єдності огорнув учасників реколекцій під час спільної молитви на вервиці, яку провадив регіональний делегат бр. Петро Галуга.

На завершення реколекцій до присутніх братів-лицарів звернувся територіальний делегат лицарів Колумба в Україні бр. Богдан Ковалів, який висловив радість від того, що братство лицарів Колумба в Україні розвивається, і подякував організаторам, зокрема регіональному делегату бр. Миколі Мостовяку та о. Володимиру Мальчину, за допомогу в організації цих реколекцій. Територіальний делегат розповів також, що до України прибуде копія ікони Гваделупської Матері Божої та про особливості четвертого ступеню членства в Ордені.

Уже традиційно після реколекцій відбулася урочиста ініціація нових членів, в результаті якої лицарів Колумба в Києві стало на п'ять осіб більше.

За матеріалами: http://lytsarikolumba.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next