АКТУАЛЬНО

Благодійний фонд «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії» допомагає переселенцям

Четвер, 19 червня 2014, 15:39
Благодійний фонд «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії» допомагає переселенцям. З березня і до сьогодні з Криму та Сходу у спокійніші регіони України переїхала чимала кількість сімей. Тимчасове помешкання та прихисток люди знайшли і на Прикарпатті.

27-річний Ірфан Оздемір разом зі своєю вагітною дружиною та дитиною прибули до Коломиї після так званого Кримського референдуму – 22 березня.

«Ми вирішили поїхати, тому що зрозуміли, що ситуація з кожним днем погіршується і чекати чогось кращого вже немає надії. Виїхали і прибули сюди. Я не хочу в Росію. Там набагато гірше. Там немає закону для людей», - зазначає глава сім’ї.

Писанкове місто переселенці обрали не випадково. Саме тут мешкають родичі жінки Ірфана. Свою сім’ю він не показує. Каже – віра забороняє. Проте сам залюбки ділиться враженнями від Прикарпаття:

«Чесно кажучи, це зовсім інша культура, люди більш виховані, ніж у Криму. Місто чистіше. Нам цим подобається Західна Україна. А ще тут багато зеленої трави».

Ірфан Оздемір жив у Сімферополі - займався торгівлею і працював перекладачем у місцевому прес-центрі. Нині надії повернутися додому у кримського татарина немає:

 «Не хочу повертатися. Знайомі, які ще там мешкають, розповідають, що ціни ростуть, з роботою проблеми, туристів мало та ще й продати свої маєтки неможливо. Тому я вирішив залишитися на материковій Україні. Чесно кажучи, мені тут більше подобається».

Загалом на Коломийщині знайшли прихисток 10 сімей з Криму та Сходу – вісім у місті і дві в районі. Значну допомогу їм надає місцева влада. Опікується переселенцями і Благодійний фонд «Карітас».

 «Це люди в основному дуже активні. Це патріотично налаштовані громадяни. Вони знають, чого переїхали. Знають, що тут шукають. Їм якщо трішки допомогти, то вони самі можуть повноцінно тут себе утримувати», - зазначає соціальний працівник Карітасу Тарас Бучовський.

Проект із допомоги переселенцям фінансують Карітас України та Карітас Сполучених Штатів Америки. Допомога на місцях в основному матеріальна. Соціальні працівники забезпечують сім’ї продуктами та засобами гігієни. За потреби надають психолога, допомагають з роботою і відновленням документів. Та найголовніше – це облаштування побуту і створення сприятливих умов для проживання.

«Зараз «Карітас» допомагає інформаційно. Ми шукали нове помешкання і Карітас нам допоміг», - каже переселенець із Криму Ірфан Оздемір.

Карітас Коломиї опікується також переселенцями в Івано-Франківську та Чернівцях. Ці міста входять до Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. І там якраз зосереджена велика кількість уродженців Криму та Сходу. Щодо долі сім’ї Ірфана Оздеміра – то, можливо, невдовзі вони переїдуть до Києва. У столиці Покуття глава сім’ї кримських татар так і не знайшов вигідної роботи. Проте є одна цікава пропозиція в столиці.

Благодійний фонд «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next