АКТУАЛЬНО

Блаженніший Любомир та Блаженніший Святослав про корупцію

Четвер, 31 березня 2016, 12:13
Українські священнослужителі повинні виховувати громадянина, давати йому моральні орієнтири і на проповідях систематично повторювати, що корупція - це гріх.

Про це в інтерв’ю "Фактам" розповів Архиєпископ-емерит Любомир (Гузар), - повідомляє РІСУ.

«Одним з елементів, завдяки якому Польща так швидко інтегрувалася в ЄС, було те, що їх Церква часто і послідовно проповідувала, як повинна поводитися віруюча людина. Моє враження, що в нас цього мало. Іноді і католики, і православні, і протестанти щось роблять у цьому напрямку. Але я вважаю, що про ту ж корупцію як про гріх потрібно повторювати на проповідях систематично», - сказав він.

«Хтось повинен почати це робити - виховувати громадянина, давати йому моральні орієнтири, лікувати його духовні хвороби», - додав Блаженніший Любомир.

Екс-Глава УГКЦ також зазначив, що в Україні немає справжніх державних мужів, а вся наша політика перетворилася на великий бізнес, через що і виникає корупція.

«Україна стільки років перебувала під різними окупаціями: російською, австрійською, польською, німецькою, більшовицькою... 25 років тому ми несподівано стали незалежною державою. Але державні мужі не гриби в лісі. Їм потрібен час, щоб вирости, потрібно суспільство, умови, в яких вони можуть розвиватися», - зауважив ієрарх.

«Начебто не перший рік живемо не за радянської влади, але чомусь досі впевнені: усе повинно прийти до нас зверху, від держави. А ті, хто при владі, вважають, що народ - це дурні, яких треба використовувати і тримати десь далеко внизу. Що б не думали у владі, народ не дурний - він показав це на Майдані. Проблема в тому, що він залишився без духовного керівництва. Ми живемо у великій політичній і духовній порожнечі. І це наша трагедія», - заявив Блаженніший Любомир.

Крім того, як повідомляє сайт Київської архиєпархії УГКЦ, під час нещодавньої зустрічі Блаженнішого Святослава із священиками Київської архиєпархії, Глава УГКЦ звернув їх увагу на гріх корупції.

Серед іншого Блаженніший Святослав зауважив, що ми бачимо це явище як гріх, такий самий як крадіж. Тому, за словами Предстоятеля, наша Церква поборюватиме його у форматі святого таїнства Сповіді. «Дуже важливо всім нам – духовним отцям, добре розуміти важливість цієї проблеми. Нам потрібно бути свідомими того, що великим згіршенням сьогодні для суспільства є те, що саме християни у своєму сумлінні не відчувають цього гріха», – наголосив Верховний Архиєпископ.

Ведучи далі, Предстоятель пригадав, що Українська Греко-Католицька Церква ніколи не стояла мовчки супроти гріха корупції. Відтак розповів про нещодавнє звернення Всеукраїнської ради Церков, в якому було зазначено, що ті самі корупційні схеми, які за попередньої влади зруйнували інституцію державної влади, існують до сьогодні і продовжують нищити наше суспільство: «Тому очевидно, – як розповів Глава УГКЦ, – що ті люди, які свідомо й добровільно продовжують і захищають ці схеми, чинять тяжкий гріх проти українського суспільства, проти нас з вами та нашої держави. Ми не маємо права на це мовчати! Церква має обов’язок говорити про це своїм вірним і пояснювати, у чому полягає зло цього виду гріха».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next