АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав і владика Степан Сус провели онлайн-зустріч зі священниками з 12 країн щодо особливостей душпастирства в умовах карантину

Субота, 11 квітня 2020, 13:06
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав і голова Пасторально-міграційного відділу владика Степан Сус провели онлайн-зустріч зі священниками УГКЦ, які служать у 12 країнах світу, щодо особливостей душпастирства в умовах карантину і пандемії, викликаної COVID-19.

У відеоконференції взяв участь 21 священник з Австрії, Боснії і Герцеговини, Угорщини, Естонії, Литви, Румунії, Ізраїлю, Греції, Молдови, Казахстану, Росії і Об'єднаних Арабських Еміратів, а також представники ПМВ о. Андрій Гах і о. Роман Ільницький.

«Я хочу вас привітати з тими святами, до яких наближаємося. Хочу побажати всім вам найперше благодаті Духа Святого і того світла надії, яке тепер нам так потрібно. Попри карантин саме від Церкви народ очікує світла надії, розради, потіхи. Я бажаю кожному з вас, щоб ви для своєї парафії, своєї країни були носіями надії і оптимізму. Хай Бог поможе кожному з нас найкраще виконати наше священниче служіння у таких непростих обставинах», - звернувся до священників Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав зазначив, що Церква вчиться якнайкраще послужити своєму народові навіть тоді, коли священнослужителі не можуть мати особистого контакту з вірними, коли люди закриті, але потребують, щоб до них хтось постукав і звернувся з Божим Словом. «Ніколи не було так багато Церкви в інтернеті, як тепер, в часи карантину. Збирайте людей за допомогою різних сучасних засобів, люди дуже потребують, щоби з ними говорити, бути, спілкуватися, особливо коли вони перебувають за зачиненими дверима вдома», - закликав душпастирів Глава Церкви.

У свою чергу священники поділилися своїм досвідом служіння в умовах карантину і розповіли про особливості душпастирства в країнах їхнього перебування.

«Вірус сьогодні об’єднав увесь світ у трагічний спосіб і ситуація зараз подібна у всіх країнах - багатих і бідних, близьких і далеких. У нас так само карантин у більшості міст. Заборона виходу у місто. Тільки в магазин і аптеку. Де встигли – ми перейшли в режим онлайн-трансляцій Богослужінь із наших храмів. Є в цьому і позитив – маємо більшу громаду, ніж була реальна. Зараз перегляд недільної Літургії - 150-200 людей. Це тішить, що люди дивляться і це також їх об’єднує. Один священник поїхав за візою в Україну і не може вернутися, бо кордони закриті. А в іншого нашого священника народилася третя дитина під час пандемії. Тобто є щось погане, а щось і добре – як завжди в житті», - поділився своїм досвідом апостольський адміністратор для греко-католиків Казахстану й Центральної Азії о. Василь Говера.

Душпастир для українців греко-католиків Естонії о. Роман Кіх зазначив, що карантин у них проходить не так суворо, можна виходити з родиною погуляти. Водночас поліція ретельно слідкує за тими, хто має перебувати на ізоляції. 

«Хоча Естонія – найбільш атеїстична держава у Європі, влада запрошує, щоби храми надавали трансляцію Богослужінь на національні телеканали. Щодо спілкування з парафіянами маю постійні онлайн-трансляції Літургій у Фейсбуці, стараюся об’єднати всі спільноти в Естонії і Фінляндії, щоби разом молитися. Стараюся постійно тримати зв'язок, переписуватися, телефонувати, щоби підтримати наших людей», - розповів священник.

Отець Віталій Микитин із Зальцбурга зазначив, що австрійська влада також не обмежила людей у пересуванні. Можна дістатися роботи, вийти погуляти з родиною.

«Я на парафії започаткував онлайн-трансляцію Богослужінь, щоби вірні могли взяти участь. Досить добре функціонує, є багато позитивних відгуків. У церкві мають право перебувати разом зі священником п'ятеро осіб. Моя родина мені допомагає зі співом, - поділився о. Віталій. - Друге місце моєї діяльності – лікарня. Я капелан у місцевій лікарні. Можу сказати, що дуже гарно влада і медики локалізували проблему. Вибрали один основний шпиталь, куди привозять всіх хворих на COVID-19. У моїй лікарні швидкої допомоги було тільки декілька підозр, які не підтвердилися. Церква заохочує нас, щоби ми як душпастирі відвідували хворих. Існує заборона відвідин родиною. Дуже корисно, що є душпастир, на місці багато розмовляємо з хворими. Такі відвідини позитивно діють і на медперсонал. Дякують за підтримку».

Наприкінці онлайн-зустрічі владика Степан подякував усім учасникам за можливість поспілкуватися і всіх почути та закликав разом помолитися «за наші родини, спільноти, щоби ми подолали ці виклики, які сьогодні переживає весь світ, і щоби Господь благословив нас у нашому служінні».

pmv.ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next