АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав до роковин трагедії у Чорнобилі: «Нехай пам'ять про ліквідаторів катастрофи буде для нас рятівною»

Понеділок, 26 квітня 2021, 12:03
Сьогодні особливо молимося і згадуємо героїв, які своїм життям заплатили за те, щоб чорнобильське лихо якомога менше торкнуло людину і світ. Дуже важливо, щоб про ліквідаторів катастрофи ми пам’ятали не тільки раз на рік, 26 квітня, а й щодня, щоб ми дбали про їхнє здоров’я й соціальне забезпечення. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своєму слові під час концерту-реквієму «Чорнобиль – молодь буде пам’ятати» у Патріаршому соборі Воскресіння Христового з нагоди вшанування 35-х роковин Чорнобильської трагедії.

Предстоятель зазначив, що цього року не лише Україна, а й увесь світ буде спогадувати 35-ті роковини чи не найбільшої техногенної катастрофи ХХ ст.

Слово «Чорнобиль», – каже Блаженніший Святослав, – сьогодні не перекладається, всіма мовами воно означає одне – велику біду, смерть і екологічне лихо, а також велику рану на тілі українського народу.

«Якось так сталося, що цього року ця кругла дата вшановується майже разом зі Квітною неділею, зі святом Входу Господнього у Єрусалим. Це свято стало днем тріумфу життя над смертю, провіщення, перемоги Христа, Його правди на будь-якими людськими обмеженнями, перемоги життя над смертю», – зауважив він.

«Ми сьогодні особливо хочемо згадати тих, хто своїми грудьми затулив Україну і світ – ліквідаторів цієї великої біди», – підкреслив Отець і Глава УГКЦ.

«Дуже приємно, що проєкт "Чорнобиль – молодь буде пам’ятати" є мистецьким студентським проєктом. Про трагедію пам’ятає  молодь, яка має збудувати такий світ, у якому людина не буде причиною лиха для самої себе, суспільства і довкілля. Не буде теж і першою жертвою власного екологічного гріха, а навчиться будувати свій людський світ, який би земля могла витримати», – сказав він.

Відтак Блаженніший Святослав наголосив на необхідності дбати про героїв Чорнобиля, щоб вони відчули себе любленими рідним народом, а їхня жертва і геройське свідчення було вшанованим Україною і світом. «Нехай цьому послужить мистецький проєкт, бо це на їхню честь буде звучати музика і поезія – усе, що є плодом найкращих струн людської душі. Нехай Господь Бог поблагословить їх добрим здоров’ям, а нам усім дозволить пам’ятати і запобігати. Нехай ця пам'ять буде рятівною пам’яттю, як ліквідатори рятували Україну і світ від радянського атома, що перестав бути мирним. Нехай Господь Бог усіх нас благословить», – побажав на завершення духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next