АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Коронавірус – це серйозно і надовго. І поки не знайшли ліки, єдиним захистом є плекання правил гігієни»

П'ятниця, 21 серпня 2020, 20:40
Священники Української Греко-Католицької Церкви готові долучитися до поширення інформації у боротьбі з коронавірусом серед населення. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час робочої зустрічі Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем та іншими членами Уряду, яка відбулася у четвер, 20 серпня, в Клубі Кабінету Міністрів.

Глава Уряду зауважив, що в теперішній час просвітницькі заходи зможуть допомогти сповільнити поширення COVID-19 і уникнути ризику перевантаження системи охорони здоров’я хворими, щоб кожен міг отримати необхідну медичну допомогу. В цій сфері Уряд розраховує на допомогу Церков і релігійних організацій.

Інші члени ВРЦіРО теж готові допомогти Уряду в поширенні інформації серед населення про необхідні профілактичні дії, щоб захиститися від зараження коронавірусом, особливо під час навчального процесу у школах.

«Ми всі розуміємо, – сказав Предстоятель, – що коронавірус – це серйозно і надовго. Якщо хтось раніше був скептичний до цього, то нехай піде в переповнені лікарні, поспілкується з медиками, які розуміють, що це сьогодні загрозлива хвороба, яка бичує не тільки Україну, але й увесь світ».

І поки не винайдені ліки проти цієї недуги, додав він, єдиним ліком є плекання певної культури: носіння масок, миття рук, соціальна дистанція. Ця культура мусить перетворитися на елемент особистої культури кожного українця.

«Наші медики можуть підтвердити, що це справді допомагає. І, можливо, є більшою бідою те, що люди не вповні впровадили в особисту культуру ці елементи захисту себе і свого ближнього. Гадаю, ми тут маємо величезне поле для співпраці. Бо якщо подивитися на історію нашої Церкви, то священник завжди був не тільки служителем культу, але й творцем культури», – розповів Блаженніший Святослав.

Він пригадав, що УГКЦ була певним промотором культури здоров’я. «Скажімо, акції тверезості у ХІХ столітті. А відтак плекання культури здорового способу життя, який свого часу започаткував митрополит Андрей Шептицький. Через навчання правил гігієни зменшилася навіть дитяча і материнська смертність у Західній Україні», – відзначив Предстоятель.

На його переконання, добрий пастир має дбати про здоров’я свого народу. Йдеться насамперед про питання просвіти, комунікації з медичними установами. І тут Церкви можуть взяти це питання на себе. У ВРЦіРО хотіли б почути з боку Уряду, як вони до цього можуть долучитися.

Незабаром діти, студенти повернуться до навчання. Це може бути певною проблемою, але її можна перетворити на нагоду. Ми маємо традицію, відзначив Глава Церкви, що перший урок у навчальних закладах має якусь тему, зокрема, тему патріотизму.

«Гадаю, у сучасних обставинах патріотизмом і любов’ю до свого народу є турбота про здоров’я. Як можна було б в усіх навчальних закладах – і державних, і релігійних – перші 45 хвилин нового навчального року присвятити просвітництву. І тут з нашого боку було б прохання, можливо до Міносвіти, підготувати гарний урок щодо санітарних засобів безпеки для дітей, студентів, учителів, суспільства», – сказав Глава УГКЦ.

Якщо ці матеріали будуть цікавими, додав він, то в УГКЦ їх можуть використати у своїх громадах. Блаженніший Святослав також нагадав, що УГКЦ і надалі готова надавати свій церковний простір для лікування людей.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next