АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: “Наша християнська віра не лише допомагає нам побудувати кращу країну, а й дає нам силу вистояти”

Четвер, 04 квітня 2019, 20:27
Якщо у західних демократіях гідність як одна з фундаментальних цінностей не буде відновлена, а людське життя не стане найвищою вартістю, бо економічні інтереси переважатимуть, то це буде поразкою будь-якої демократії. Ба більше, тепер Україна захищає Європу не тільки з географічної точки зору, а й з точки зору фундаментальних цінностей.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю з журналістом Маттео Матцуцці для тижневої італійської газетит “Il Foglio”.

На думку Предстоятеля УГКЦ, гідність особи не залежить від статусу, що випливає з людської поваги, від законодавства держави, а дарована їй Творцем: “Пам'ятаю слова папи-емерита  Венедикта, який сказав, що саме відкриття власної гідності вже є революцією.  Це саме те, що відбулося в Україні в 2014 р. під час Революції гідності, коли наш народ, незалежно від етнічного або релігійного походження чи політичної орієнтації, зрозумів, що без поваги до людського життя не існує справедливого суспільства, в якому можна повноцінно жити. Тому наша християнська віра не тільки допомагає нам побудувати кращу країну, спільний дім, в якому кожну людину будуть по-справжньому поважати в її онтологічній гідності, якщо так можна сказати, а й дає нам силу вистояти”.

За словами Глави Церкви, в останні місяці ми спостерігали, як два великі центри східного християнства, Москва і Константинополь, дискутують про Україну. “Проте якщо спробуємо докладніше проаналізувати, про що йдеться, то побачимо, що тут зіштовхнулися два різні бачення Церкви та її ролі в суспільстві і світі”, — поділився своїми думка Блаженніший Святослав. І незабаром додав: “Тож на українській території не тільки ведеться суперечка між двома закордонними релігійними центрами, тобто дипломатична чи політична гра, але, на мою думку, вирішується майбутнє самої Православної Церкви”.

Окрім цього, духовний лідер греко-католиків висловився щодо значення свободи та істини в житті людини. Він запевняє, що згідно з духовним баченням східного богослов’я, свобода — це не здатність вибирати між добром і злом. Адже справді вільними ми можемо стати тільки після вибору добра.

“Сучасній людині дуже важливо зрозуміти, що таке істина! В українській мові ми маємо два слова на позначення цього поняття: “правда” та “істина”. Слово “Істина” (з великої літери) означає вищу правду, об'єктивну, інтегральну. Цією Істиною є Христос, Його Особа. Той, хто відкриває для себе Істину, стає вільним. Тому Господь каже: пізнайте Істину, і вона зробить вас вільними. Але є й інше слово — “правда”, яке може означати суб'єктивну істину, — істину особисту, створену кожною людиною згідно із власним способом мислення, світобачення, пізнання реальності й стосунків зі світом. Відповідно до цієї “часткової” правди, те, що є істинним для однієї людини, не є такою для іншої”, — підкреслив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next