АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Під час Ісусової молитви ми Божою любов’ю та милосердям обіймаємо одне одного»

Неділя, 28 березня 2021, 23:16
Коли я взиваю до Господа Бога, прикликаючи Його Святого Духа не тільки в особистих потребах, а й у потребах усієї моєї Церкви з усього світу, тоді своєю молитвою я підтримую кожного, хто сумнівається; хто страждає; хто хворіє; хто шукає Бога; хто чується самотнім і покиненим. Тож ми не тільки обіймаємо в молитві Господа Бога, який є на небесах, а й огортаємо одне одного обіймами Божої любові та Його милосердям. На це звернув увагу Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своєму вступному слові перед Ісусовою молитвою, яку він очолив у неділю, 28 березня 2021 року, у день відзначення десятирічного ювілею інтронізації.

На початку свого вітального слова Глава Церкви привітав усіх на спільній Ісусовій молитві, а відтак зазначив: «Молитва є окремим моментом спілкування людини з Богом. Святий Іван Золотоустий говорить, що коли ми молимося, тоді обіймаємо Бога, який є на небесах. Молитва – це особливий момент, коли Бог торкає людину, а людина своїм словом, життям і серцем торкає живого Бога. Ісусова молитва є особливим способом і прикладом, як спілкуватися з Богом і як дозволити Спасителеві торкнутися нашого серця».

«Тому ми звемо Ісусову молитву молитвою нашого серця. Якщо ви зауважували, вона має дві частини. Спочатку ми взиваємо: "Господи Ісусе Христе, Сину Божий". Після того кажемо: "Помилуй мене, грішного". Це слова, якими єрихонський сліпець кричав до Ісуса, який проходив повз нього. Дві частини цієї молитви, з одного боку, вказують на те, ким є Бог, а відтак визнають правду про те, ким є я, що стою перед Богом», – додав Отець і Глава УГКЦ.

За його словами, Святі Отці радили першу частину молитви промовляти під час вдиху, а другу – на видиху. «Коли ми взиваємо цими словами до Бога, то начебто вдихаємо Божого Духа і даємо можливість Божому імені торкнутися нашої особи, запалити в моєму серці іскорку Божества. Коли я видихаю і в молитві кажу: "Помилуй мене, грішного", то представляю Богові, ким я є насправді. Я є грішник і я представляю Богові всю правду про мене самого», – переконаний ієрарх.

Відтак Блаженніший Святослав пояснив: «Господь Бог  наповнює мене своєю святістю, своїм духом, а забирає в мене мій біль, мої турботи, мої рани. Навіть бере на себе мої особисті гріхи для того, щоб їх знищити і дарувати мені своє прощення».

Блаженніший Святослав зауважив, що Ісусову молитву ми молимося разом. «Ми так глибоко сьогодні роздумували над тим, що ми є глобальною Церквою, яка живе і думає діяти разом як єдине тіло Христове, як єдина спільнота, яка складається з духовенства, монашества і мирян на різних континентах, але в молитві ми є разом. Ми відчуваємо, що ми не тільки думаємо разом, не тільки діємо разом, а й молимося разом. Та спільність у молитві є нашою великою силою. Таким чином ми творимо справжню молитовну глобальну спільноту Української Церкви у великому українському світі», – наголосив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

Блаженніший закликав молитися разом, обійняти Господа Бога, стоячи на землі, не тільки Його, присутнього між нами, а й того, що є понад часом і простором на небесах. «Вдихнімо Його Святого Духа і видихнім перед Ним, у Його руки вкладімо все те, що нам сьогодні болить, усе, чого ми потребуємо, усе, про що, як той єрихонський сліпець, хочемо кричати в молитві до Сина Божого, який є разом зі мною», – заохочує духовний лідер українців.

На завершення Блаженніший Святослав закликав усіх вірних помолитися за нього.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next