АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Пам’ятаймо, що в човні сучасного людства з нами є Господь Бог»

Неділя, 11 жовтня 2020, 20:14
Сьогодні ми в особливий спосіб почуваємоcя людством, пов’язаним одним човном. Якщо ми дозволимо Ісусові ввійти в наш човен, якщо закинемо на Його слово сіті і зробимо те, що Він нам велить, навіть коли людська логіка каже протилежне, тоді відчуємо явлення Бога в нашому життєвому досвіді. Тоді зможемо зрозуміти, у чому полягає суть християнського покликання і життя. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, під час проповіді в неділю, 11 жовтня 2020 року.

Сьогодні ми чуємо історію про те, як Ісус Христос, який приходить на берег Галилейського моря проголошувати Євангеліє, зустрічає рибалок, що не змогли спіймати риби і були засмучені та зневірені. Ба більше, після проповіді Христа люди побачили їхній сором через порожні човни.

«Розчарованим рибалкам, – зазначає Предстоятель УГКЦ, – Христос каже відчалити на глибину і закинути сіті». Як пояснив Блаженніший Святослав, така ситуація була для них дивною, бо професійні знання рибалок підказували, що час і місце, про яке каже Христос, не придатний для риболовлі. Проте Петро вирішує на слово Христа закинути сіті, хоч не дуже вірить, що щось зміниться. Стається чудо, і вони ловлять стільки риби, що їхні сіті починають рватися, а в човні бракує місця для риби. Тоді Симон зрозумів, що перед ним не якийсь дивак, а живий Бог.

Проповідник порівняв реакцію Петра на побачене чудо із Богоявленням у Старому Завіті. «Богоявлення в човні – це переживання Божої присутності в момент найбільшого сорому, що цілковито змінило життя рибалок, які стали апостолами», – пояснив Отець і Глава УГКЦ.

На його переконання, ми часто думаємо, що Бог до нас прийде лише тоді, коли ми заслужимо на Його увагу. Однак, якщо подивимося на духовний досвід, то побачимо, що Господь Бог стає поруч із людиною, можливо, у найбільш незручний для неї момент.

«Господь Бог є завжди в нашому човні, особливо тоді, коли ми відчуваємо розчарування і безсилля. Ми повинні зрозуміти, що човен – це життєвий простір людини з її вміннями і знаннями, ставленнями до Бога і до ближнього. Коли ми почуваємося самотніми, думаємо, де є Бог, чому нас покинув, а особливо тоді, коли переживаємо безплідність своїх зусиль, необхідно у своєму човні по-справжньому почати шукати живого Бога. Цікаво, що Він завжди до нас промовляє першим», – переконаний Блаженніший Святослав.

Глава Церкви зауважив, що сьогодні ми живемо у складний час, коли нелегко зрозуміти події, які відбуваються. «Сьогодні зусилля людської мудрості і знань часто є безплідними. Ми боремося з пандемією чи іншими негараздами. Нерідко почуваємося тими рибалками, які полощуть порожні сіті в порожньому човні», – зазначив Предстоятель Церкви.

«У таких ситуаціях Христос щоразу каже нам: не опускай рук, відчали на глибину – туди, де найбільш небезпечно, і ще раз закинь сіті, можливо, у невластивий час і в невластиву годину. Якщо ми це зробимо на Його слово, тоді досвідчимо силу і плідність Божої животворної сили і Його Духа», – переконаний проповідник.

«Нехай досвід перших апостолів стане нашим досвідом, щоб ми зрозуміли, що ми, як каже Папа Франциск, є людством, яке пливе в одному човні. Пам’ятаймо, що в човні сучасного людства з нами є Господь Бог. Нехай момент страху і трепету стане моментом відкриття присутності всепереможної сили живого Бога між нами», – побажав на завершення Отець і Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next