АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Поклонятися розп’ятому Христові – означає сповідувати культ cили Божої»

Неділя, 29 вересня 2013, 18:13
Для людей третього тисячоліття спасіння власної душі часто асоціюється з культом насолоди. Про це сьогодні під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).
Зображення 1 / 22 Використовуйте клавіші для перегляду

Говорячи про культи сучасної людини, він відзначив, що «невід’ємною частиною свідомості сучасної людини є такий собі культ людської сили».

Предстоятель пригадав: «Протягом минулого століття здавалося, що людина стає дедалі сильнішою: входить у таїнства всесвіту, панує над землею і над небом. Людина вважала себе всемогутньою. І той культ людської сили спричинив дві жахливих війни в минулому столітті».

Проповідник звернув увагу, що й сьогодні в сучасному суспільстві «сила, часом брутальна, яка зневажає і Бога, і ближнього, вважається найуспішнішим інструментом політичного, геополітичного та соціального будівництва».

«Але серед того світу, де культ людської сили виноситься на престоли суспільного життя, ми, християни, поклоняємося Чесному і Животворящому Хресту Господньому. Ми, християни, сповідуємо культ не людської, а Божої сили, - сили, яка справді може перетворити саму людину на кращу. Ця сила Божа, яка об’явилася нашому розп’ятому Спасителеві на Хресті, є силою любові», – сказав Блаженніший Святослав.

Глава Церкви пояснює, що «поклонятися розп’ятому Христові – означає сповідувати культ сили Божої».

«Для нас, людей третього тисячоліття, спасіння власної душі часто асоціюється з культом насолоди – жити у власне задоволення, будувати своє життя так, щоб у центрі уваги було власне «я». А до всього того, що її оточує, людина стає жорстокою, чужою. Та найгірше – догоджаючи собі, вона руйнує себе. Але така людина ніколи не зможе догодити собі, бо їй завжди буде мало насолоди, вона завжди відчуватиме, що не досягнула мети свого життя. Тому Христос такій людині, яка стає рабом власної насолоди й похоті, каже: скажи собі "ні", тоді ти спасеш і себе, і всіх тих, які є поруч», – переконує архиєрей.

Наприкінці Літургії Глава Церкви вручив «канонічну місію» мирянам Київської архиєпархії, які пройшли курси підготовки з Катехизму. Тож тепер ці миряни матимуть право навчати інших людей доброї волі істин християнської віри.

«Ми сьогодні посилатимемо їх у світ, щоб вони навчали любові до Бога і ближнього наших дітей, молодь і старших. Сила Царства Небесного полягає в тому, що світ починає просвічуватися хресною силою Божої любові через ділення вірою», – зауважив Блаженніший Святослав.

Він подякував усім катехитам, зокрема Київської архиєпархії, які «допомагатимуть єпископам і священикам навчати Божий люд істин християнської віри».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next