АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав вручив патріарші грамоти фундаторам і жертводавцям УКУ

Понеділок, 11 вересня 2017, 13:35
Жертводавці та фундатори УКУ отримали патріарші грамоти з рук Блаженнішого Святослава під час святкового бенкету УКУ, який відбувся 9 вересня в Палаці мистецтв у Львові в рамках Подячного тижня УКУ.

Загалом патріаршими грамотами нагороджено близько 40 доброчинців, друзів та приятелів УКУ, які найбільше спричинилися до кампанії розвитку Українського католицького університету «Молоде покоління для нової України» 2010-2017, cклавши пожертву понад 100 тисяч американських доларів. Отримати їх із рук Глави УГКЦ змогли ті, які побували на бенкеті.

УКУ має більше ніж 100 міжнародних академічних партнерів. У світі діють 20 комітетів приятелів УКУ. Завдяки підтримці і довірі університет побудував студентське містечко, відкрив Колегіум імені патріарха Йосипа Сліпого, академічний корпус, університетський храм Святої Софії - Премудрості Божої, Київський центр УКУ. Завершальним етапом семирічної кампанії є відкриття Центру митрополита Андрея Шептицького, який стане місцем інновацій та публічною платформою для експертів із різних середовищ. Нині в УКУ діє 6 факультетів, 10 бакалаврських і 16 магістерських програм.

Серед жертводавців, які нагороджені патріаршими грамотами: Гліб та Катерина Загорії, Андрій та Лілія Костюки, Ярослав та Ярина Рущишини, Віктор та Ірина Іванчики, James and Louise Temerty, Anastasia Shkilnyk-Kingham, Ігор Ігнатович та Марта Вітер, Юрій Мончак і Галина Кришталь, Любомир і Оля Дозорські, Богданна Мончак, Василь Миколинський, Борис та Ліна Вжесневські, The Ginger Fund, Адріян Сливоцький і Христина Балко Сливоцька, Володимира і св. п. Стефан Сливоцькі, Ярослава і св. п. Олександер Ґудзяки, Самопоміч – Нью Йорк Федеральна Кредитова Кооператива, Олена Христина Бойко, Фундація Омеляна та Тетяни Антоновичів, Leonard and Helena Mazur, Лідія Стебельська, Фундація «Спадщина» Першого Українського Федерального Банку «Певність», The Maria Hulai-Lion Foundation, д-р Марко і Рома Ґудзяки, Союз Українок Америки, Родина Клюфасів, владика Василь Лостен, Зеновія і Юрій Юрків,  Фундація «Самопоміч» Українсько-Американської Федеральної Кредитової, Спілки «Самопоміч», Орися і Ярослав Бартків, Стефанія Шипула, E. Teri Allen, Фундація Родини Туріччі, Братство «Броди-Лев», д-р Юрій і Рома Темницькі,  Dr Bohdan S. and Mrs. Joanne M. Celewycz, Марія Мороз, Андрій і Христина Козак,  Володимир і Катерина Воловодюк. 

Перед врученням грамот Блаженніший поділився спогадами нині покійного отця-доктора Івана Музички, який свого часу був ректором УКУ в Римі. Він був свідком, як патріарх Йосип стояв на колінах перед Божим престолом і стукав кулаком по землі. Коли отець Музичка підійшов ближче, то почув молитву патріарха: «Боже, дай мені університет».

«У тій одній фразі з кулаком в руках є вся постать патріарха. Після тієї молитви він зустрів владик Синоду і сказав, що хоче заснувати в Римі університет. Трішки іронічно сприйнявши, вони відказали, що навіть гімназії в діаспорі не можуть створити, а звідки ж взяти гроші на цілий університет. Тоді патріарх сказав одну фразу на твердому галицькому діалекті: «Ви сі не грізіт, гроші будут». Я розумію молитву патріарха. Хочу подякувати Богу, що Він вислухав його молитву, і ми маємо той університет. Також хочу подякувати особам, які стали руками Божими, щоб той університет існував і розвивався», – зазначив Блаженніший Святослав.

Президент УКУ владика Борис (Ґудзяк) зауважив, що з Богом неможливе стає можливим, важливо тільки вірити. Патріарх Йосип Сліпий виношував мрію заснувати університет, і його мрія здійснилася. Університетське містечко, в якому відкривають новозбудоване приміщення Центру, постало на території, де раніше був осередок комуністів. Колись тут були будівельні проекти Кремля, а сьогодні простір свободи, миру і радості, наголосив владика.

«Праця над проектом УКУ розпочалася 25 років тому. Це справа не однієї людини, а сотні людей, які жертвували, підтримували і вірили. Хочу подякувати владикам, Блаженнішому Святославу, викладачам, студентам. Тим вдовам, які давали свою лепту. Заможним, які давали княжі дари. Усім вам дякую! Господь у всіх вас, бо ми віримо, що це можливо. Це звершення – це новий початок. Нам треба боротися, щоб ті християнські цінності, які заклав митрополит Андрей і патріарх Йосип зберігалися. Спільнота любові університету – це наша корпоративна культура», – зазначив владика у своїй промові до гостей бенкету.

Учасники музичної частини свята – молодий джазовий гурт з Дніпра DARK SIDE TRIO, оперний співак, народний артист України Олег Лихач, українська співачка Христина Соловій.

Нагадаємо, цього року УКУ відзначає 25 років діяльності в Україні. У рамках святкового тижня з 11 по 14 вересня відбудеться низка публічних заходів за участю відомих експертів, лідерів думок, громадських діячів і науковців.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next