АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Якщо ми хочемо, аби парафія була живою, треба подбати про добрий спів у храмі»

Субота, 24 березня 2018, 22:48
Коли ми говоримо про необхідність будувати наші парафії так, аби вони були місцем зустрічі з живим Христом, то я собі не уявляю, як це можна зробити без доброго церковного співця. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час зустрічі з церковними співцями Київської архиєпархії, яка відбулася 24 березня 2018 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Говорячи про богослов’я літургійного співу, Предстоятель відзначив, що співець у храмі – це не артист, хоча він часом повинен майстерно виконувати певні твори, які є скарбницею певної музичної культури. Співець у храмі не інструмент, якого в хорі настроює керівник хору. Той, кого ми називаємо церковним співцем, повинен усвідомлювати свою роль і своє завдання...

«Святий Максим Ісповідник казав, що коли співець співає у храмі, він стає голосом всесвіту, через його голос співає все Боже сотворіння на небі і на землі. Іншими словами, людина є вінцем Божого творіння, підсумком усього того, що Господь Бог створив. І коли людина своєю волею, своїм рухом до Бога, своїм голосом славить свого Творця, вона начебто надає голосу всьому всесвіту», – вважає Блаженніший Святослав.

«Тому, коли ви стаєте перед Божим обличчям під час Божественної Літургії чи під час інших літургійних дійств, то слугуєте голосом всесвіту, голосом Церкви, яка через вас скеровує славослов’я до свого Небесного Творця, – сказав Глава Церкви до церковних співців і додав: – Гадаю, це глибокий образ, який показує, що ми без співця у храмі наче позбавлені голосу». 

На переконання архиєрея, без літургійного співу, зокрема в нашій богословській традиції, ми не вповні озвучуємо всю ту славу і велич, до якої кличе нас у нашому співі і краса світу, що його ми бачимо, і люди, присутні в храмі, і тексти, котрі ми маємо перед очима. Мусить бути хтось, хто це все озвучує. Ось яка роль того, хто співає в церкві.

«Ми живемо в час, – відзначив Предстоятель Церкви, – коли сотні тисяч людей є зраненими. Наші військові, які вертаються з фронту, зранені не тільки душевно, а й тілесно. І коли вони приходять на справжню молитву, коли беруть участь у добре підготованих богослужіннях, вони переживають оздоровлення. Багато хто з лікарів мені говорили про терапевтичний ефект християнського богослужіння. Бо часом те, що їх болить, те, про що вони не хочуть говорити навіть з близькими, ви, коли співаєте, озвучуєте. І душа зраненої людини починає, зцілюючись, промовляти до Господа Бога».

І, за його словами, коли ми говоримо про живу парафію як місце зустрічі з живим Христом, то невід'ємною складовою живої парафії є молитва, Літургія, літургійне життя. «Тому, коли ми говоримо про необхідність так будувати наші парафії, аби вони були місцем зустрічі з живим Христом, я собі не уявляю, як це можна зробити без доброго церковного співця», – сказав Блаженніший Святослав.

24 березня в Патріаршому соборі відбулися реколекції для співців Київської архиєпархії. Духовні науки проводив ієромонах Лука.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next