АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Господь Бог є з нами. Його вкотре розпинають у тілі України»

Середа, 16 березня 2022, 11:36
Де є Бог, коли триває війна? Де є Бог, коли нас убивають? Бог є з нами. Його вкотре розпинають у тілі України ті, хто в нас стріляє. Вкотре засуджують на страту ті релігійні лідери, хто оправдовує війну. Його вкотре ховають до гробу ті, хто засипає в масових похованнях мешканців Маріуполя, Ізюма та інших міст і сіл України. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у телевізійному ефірі.

У вівторок, 15 березня, Глава УГКЦ звернувся до українців у ефірах телемарафону на «5 каналі» та національного марафону «#UAразом», який разом транслюють провідні канали країни.

Предстоятель підкреслив, що в сучасних обставинах війни наша сила походить від Бога. Від Нього, на переконання Глави Церкви, буде й наше воскресіння, позаяк страждання й навіть смерть не є кінцем історії життя людини. «Дивлячись на ці трагедії, ми все ж повинні бачити світло й перспективу», – наголосив він.

«З нами Бог. Він сьогодні на боці України й усіх тих, хто невинно терпить. Господь завжди на боці жертви несправедливої агресії. Тому, вірячи в такого Бога, я вірю в перемогу України», – додав Блаженніший Святослав.

Предстоятель розповів і про страх у нинішніх обставинах. Він застеріг, що страх є дуже поганим порадником для людини, хоча це природна емоція. Коли ми піддаємося страху і починаємо діяти під його впливом, перетворюємося на боягузів, каже архиєрей, а відтак зраджуємо Батьківщину, своїх рідних та близьких.

За його словами, ми викликали подив у всього світу саме через те, що не злякалися такого чисельного ворога, не стали заручниками страху. У цьому наш ключ до перемоги.

Відповідаючи на питання про те, чи можна молитися про смерть путіна, Глава УГКЦ наголосив, що українцям важливо молитися не за те, щоб комусь щось сталося, а щоб ми мали сили перемогти зло. А вже Господь, каже він, знатиме, як свого часу воздати по заслугах усім злочинцям на чолі з путіним.

Роздумуючи над тим, чи є гріхом вбивство окупантів, Блаженніший Святослав наголосив: Церква вчить, що ми маємо право захищати свою Батьківщину. Ба більше, це природне право і святий обов’язок. «Ми говоримо не про право вбивати, а про обов’язок захищатися. Захист має бути пропорційним до того, як нас атакує нападник», – пояснив Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next