АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Кожному християнину Господь Бог доручає місію – бути ближнім і лікувати зранених в межах Його Церкви»

Неділя, 12 грудня 2021, 20:17
Першим ближнім до кожного з нас є Господь Бог Ісус Христос. В образі милосердного самарянина Він начебто показує свою Божественну місію, задля якої прийшов у цей світ, – донести до кожної людини Божу любов, а відтак вилити на наші рани вино і олію Божої любові, що здатна загоювати наші рани. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці Патріаршого дому у Львові у 25-ту неділю після Зіслання Святого Духа.

Разом з Главою Церкви Божественну Літургію в Патріаршому домі молилися власники соціально-відповідального бізнесу Львова та Львівщини.

Предстоятель подякував усім гостям, які прибули на молитву до Патріаршого дому: «Напередодні я думав, як до вас звернутися, і знайшов в апостола Павла ось таку фразу: "Домашні Божі". Це слово дуже підходить до нашої сьогоднішньої зустрічі тут, у Патріаршому домі. Тому, домашні Божі, дуже дякую, що ви, відповівши на наше запрошення, прибули до дому Глави Церкви у Львові».

У проповіді Глава УГКЦ звернув увагу молільників на притчу про милосердного самарянина і зазначив, що головна її думка – це пошук відповіді на питання: хто є моїм ближнім?

Бути ближнім, наголосив Блаженніший Святослав, означає вміти наблизитися до людини так близько, щоб бути здатним чинити милосердя. Бо саме милосердя і робить нас ближніми.

Глава Церкви звернув увагу на важливу деталь притчі: самарянин не залишає пораненого чоловіка край дороги, а бере його на свій транспортний засіб і веде до заїзду, де особисто за ним доглядає, а відтак передає свою місію господарю заїзду, залишаючи йому необхідні ресурси і обіцяючи компенсацію всіх витрат.

«Що символізує заїзд? Ким є його господар? Яку місію він отримує?» – запитує проповідник.

Шукаючи відповідей на ці запитання, Блаженніший Святослав зазначив, що заїздом, куди милосердний самарянин звозить поранених, є Христова Церква. «Саме тому кожен із нас може побачити себе в образі зраненого чоловіка, якого сам Господь приводить до спільноти. Усі ми приходимо до Христового храму, до спільноти людей, щоб оздоровитися, щоб отримати дар Божої любові і побороти власну хворобу, особистий гріх», – сказав проповідник.

А господарем, якому Господь Бог доручає місію бути ближнім і лікувати зранених у межах Його Церкви, на думку ранніх Отців Церкви, є кожен християнин. «Бо кожному з нас Господь Бог залишив своїх два динарії, кожному з нас Він дає заповідь любити Господа Бога всім своїм серцем, всією душею, думкою, силою, а ближнього свого, як самого себе», – наголосив Блаженніший.

Ніхто, на його переконання, не може сказати, що не має ресурсів, щоб бути милосердними до ближнього, бо Господь Бог нам залишив усе необхідне, щоб доглядати потребуючого.

Доглядати ближнього є головною місією, завданням християн у сучасному світі, і ця місія відрізняється від логіки світу – відмежовуватися від проблем інших, ховатися перед їхньою бідою.

Блаженніший Святослав розповів, що нинішнє Боже слово про дари і про місію християн у сучасному світі особисто до нього по-особливому промовляє у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці Патріаршого дому. Цей храм, як і весь дім, був освячений рівно чотири роки тому – 12 грудня 2017 року, пригадав Глава Церкви.

«За чотири роки склалася дивна Божа історія з нашим домом, бо він справді став заїздом, де Господь збирає дітей нашої Церкви з усього світу і лікує рани. Тут є резиденція Глави Церкви у Львові. Тут проводяться Синоди Єпископів, різні вишкільні та реабілітаційні семінари. А під час пандемії він став домом для медиків, які проживали тут під час обсервації», – розповів Предстоятель.

«У день освячення цього храму ми особливо молимося за наших жертводавців і дякуємо їм за те, що подарували нашій Церкві цей Божий заїзд», – додав Отець і Глава УГКЦ.

На завершення Блаженніший Святослав закликав усіх виявляти милосердя до ближніх, як це робить сам Господь у кожній Божественній Літургії: «Кожна людина потребує Божого милосердя. Тому в Божественній Літургії, Службі Божій, сам Господь приходить, щоб нас доглянути, нам послужити. Але по завершенні Його Служби кожен із нас покликаний іти й чинити так само своєму ближньому. Лікуймо разом рани наших ближніх у наших заїздах!».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next