АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав на Воздвиження: «Відкриймо для себе книгу Божого об’явлення у хресті Господньому»

Понеділок, 27 вересня 2021, 20:08
Розп’ятий Бог, якого ми сьогодні споглядаємо і якому поклоняємося, відкриває нам правду про нас. Бог показує нам, що з Ним зробила грішна людина: обдерла, зневажила, бичувала, вінчала терням, розп’яла, вбила. Але і це не кінець. Хрест є проповіддю про те, що навіть із найгіршого упадку є вихід. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у свято Воздвиження чесного й животворного хреста Господнього.

«Сьогодні ми святкуємо одне з найбільших свят у літургійному році – Воздвиження чесного і животворного хреста. Ми особливо почитаємо чесний хрест Господній, виносимо його на привселюдне поклоніння. Його возносимо і ним благословляємо чотири сторони світу. Сьогодні Церква являє нам всесвітній вимір хреста. І ми йому поклоняємося доземними поклонами», – зазначив Предстоятель.

Проповідник пояснив, що означає поклоніння хрестові і яке місце воно повинне зайняти в нашому житті та в християнській свідомості сучасності. «На хресті є повне об’явлення таїнства Бога людині», – сказав він.

Слово про хрест, пригадав Блаженніший, було найбільшою проблемою для тогочасного світу в усьому християнському віровченні.

«Хрест був глупотою для юдеїв, скандалом для поган, а християни бачили в ньому глибоку силу і мудрість, тому що вони проповідували в ньому розп’ятого Бога», – додав Глава УГКЦ. На хресті, зауважив проповідник, ми не тільки отримуємо повноту одкровення про таїнство Пресвятої Тройці, єдиного Бога у трьох особах – на ньому вповні відкривається також таїнство і зміст людського життя.

Архиєрей пояснив, у чому полягає мудрість хреста, про яку сьогодні нам говорить апостол Павло. На його переконання, слово про хрест говорить нам про те, що людське життя складається не лише з радості, вдачі чи сили. Досвід людського життя складається як із сили, так і з безсилля, як із величі, так і з ницості, як із відкриття в людині високих талантів і сил, так само досвід людського життя є досвідом безсилля, а досвід величі є так само досвідом зневаги.

«Хрест Господній є для нас силою в безсиллі, пересторогою в наших радощах, розрадою в наших сльозах і смутку. У цьому є мудрість хреста, яку сьогодні християни хочуть передати сучасному світові, що не хоче бачити людських страждань, а живе в ілюзії якості людського життя, самозакоханості і творить культуру споживання, яка остаточно нищить саму людину», – сказав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав пригадав слова Святішого Отця Франциска про хрест як книгу. За словами Папи, хрест, як і книгу, важливо не лише мати і тримати на полиці, а варто заглибитися у зміст, який він нам сьогодні відкриває.

«Сьогодні ми черпаємо силу, поклоняючись хрестові. Ми вчимося мудрості для нашого сучасного життя, вчимося оптимізму навіть тоді, коли сучасний світ захоплює розчарування, втома. Сила нашого життя випливає з таїнства хреста Господнього… Відкриймо сьогодні для себе цю книгу Божого об’явлення в хресті Господньому! Відкриймо книгу правди про те, яким є наше людське життя, повноту досвіду життя людини! Навчившись із цього досвіду, ми станемо мудрішими і кращими. Нас притягне не якась речі, а сам Христос, який відтак відкриє нам джерело життя», – запевнив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next