АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав подарував Музею геології в Івано-Франківську рідкісну мозаїку херувима

Вівторок, 14 грудня 2021, 10:50
Сьогодні, 14 грудня, у межах візиту до Івано-Франківського національного університету нафти і газу, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав завітав до центрального корпусу в Геологічний музей. Як символ захисту та опіки над університетом, Патріарх подарував музею мозаїчну ікону ангела херувима. Ручну роботу виконав відомий прикарпатський мозаїст о. Євген Андрухів.

Екскурсію Музеєм геології для Блаженнішого Святослава провела провідна інженерка інституту п. Галина Боднар. Музей налічує шість систематичних колекцій, одна з яких отримала статус національного надбання, а саме мінералогічна колекція.

На знак подяки Патріарх подарував музею мозаїчну ікону, яку створив о. Євген Андрухів, голова Комісії сакрального мистецтва Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

«Щиро вдячний за подаровану унікальну нагоду споглядати Божу Мудрість та красу Божого творіння, увічнену у збірці унікальних експонатів вашого Геологічного музею. Щиро вдячний засновникам, дослідникам та працівникам музею за збереження і розвиток цього національного скарбу України», – сказав Отець і Глава УГКЦ.

Для створення ікони мозаїст використав каміння з п’яти континентів. У богослов’ї образ херувима – це своєрідний міст між Богом і людиною. На іконі можна побачити, як одне крило спрямоване зверху вниз, що символізує те, що Господь з небес прийшов до людини. А друге крило напрямлене вверх, що символізує піднесення людини до неба.

Обличчя ангела зроблене з білого каменю гальки «Тасос», тому що безколірність символізує ангельську чистоту. Округлі форми крил є підтвердженням того, що ангели мають початок, але не мають кінця. Німб – символ святості, бо ангели – без плями гріха. Лінії, що навколо лику, втілюють зв'язок земного і небесного. На іконі переважають два кольори – зелений, як символ життя, та голубий, як символ неба.

Довідка

Геологічний музей розташований у головному корпусі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Колекції музею поповнювалися завдяки придбанню експонатів на виставках, у музеях, в експедиціях і в приватних осіб в Боні, Парижі, Празі, Відні, Нью-Йорку, Дрездені, Страсбурзі, Філадельфії тощо. За 140 років існування музею у ньому зібрали багато взірців з усього світу. Робота Геологічного музею тісно пов'язана з навчальним процесом, максимально сприяє підготовці висококваліфікованих фахівців. Цій меті слугує і структура музею, відділи якого представлені систематичними колекціями: мінералогії, петрографії, корисних копалин, історичної геології, палеонтології.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Департаменту інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next