АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав провів робочу зустріч з міністром захисту довкілля та природних ресурсів України

П'ятниця, 23 квітня 2021, 16:57
22 квітня 2021 року Божого в резиденції Глави Церкви відбулася зустріч Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Абрамовським Романом Романовичем.

Блаженніший Святослав представив поважним гостям позицію Вселенської Церкви та УГКЦ щодо екологічної сфери суспільного буття та розповів про численні екологічні ініціативи, які реалізуються, головно через діяльність Бюро УГКЦ з питань екології та екологічних референтів у єпархіях і екзархатах. Глава УГКЦ звернув особливу увагу на останню енцикліку Святішого Отця на екологічну тематику «Laudato si'», яка є дороговказом для віруючих людей, як правильно поводитися з Божими дарами.

Зі свого боку, пан Міністр розповів про діяльність та плани на майбутнє його міністерства, подякував за розпочатий його нещодавньою зустріччю із Всеукраїнською радою Церков та релігійних організацій плідний діалог з релігійною складовою українського громадянського суспільства та висловив побажання, щоб священники на проповідях більше говорили про екологічний гріх, бо тільки спільними зусиллями органів державної влади і Церкви можна позитивно вплинути на піднесення рівня екологічної свідомості наших людей. Він також подякував Блаженнішому Святославу, як черговому головуючому у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій за Звернення Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з нагоди Всеукраїнського дня довкілля і 35 роковин Чорнобильської катастрофи.

Під час зустрічі було детально  обговорено сучасну екологічну ситуацію в нашій країні та виклики, які стоять перед українським суспільством в близькій і дальшій перспективі. Зокрема, обговорено питання про становлення в нашій державі системи сталого розвитку та пов’язані з нею питання подолання бідності, енергоощадності, утилізації відходів, залучення інвестицій в новаторські екологічні проекти, проблематику доступу до чистої питтєвої води та заборони фосфатних мийних засобів у цьому контексті.

Особливу увагу було приділено питанням захисту і примноженню лісових угідь та питанню комплексної ревіталізації Чорнобильської зони відчуження, яка, згідно з планами міністерства, має стати «зоною відродження».

Сторони задекларували зацікавленість у співпраці в справі захисту довкілля через просвітницьку діяльність щодо недопущення підпалів сухої трави, опалого листя, використання штучних квітів під час поминання усопших та ін. Задля комулювання зусиль профільного міністерства та релігійної складової громадянського суспільства і кращої реалізації цих задумів було констатовано доцільність створення постійно діючого координаційного органу при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.  

У зустрічі також взяли участь: Богдан Боруховський, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України; Унгурян Павло Якимович, народний депутат України VI та VIII скликань, заступник міністра екології та природних ресурсів України у 2014 році, та митр. прот. Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні.

На завершення зустрічі Отець і Глава УГКЦ подарував гостям пам’ятні подарунки та ілюстроване видання про нашу Церкву, в якому  відображено також її значну екологічну діяльність.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next