АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Свято Зіслання Святого Духа є святом надії»

Неділя, 26 травня 2018, 00:49
У чому полягає зміст свята П’ятдесятниці для нас, християн? Якою є найважливішою дія Святого Духа, за якою ми можемо Його досвідчити, пережити? На ці запитання відповідав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді до вірних під час Вечірні з литією перед празником Зіслання Духа Святого у храмі Київської Трьохсвятительської семінарії, яка святкує свій престольний храмовий празник.

Свято П’ятдесятниці, свято Зіслання Святого Духа, у Христовій Церкві є одним з найбільших і найважливіших свят. У чому полягає зміст цього свята для нас, християн?

«Ми читаємо в Книзі діянь святих апостолів, що в день П’ятдесятниці, у 50-й день після Воскресіння Христового, десятого дня після Його Вознесіння, Господь зіслав на своїх апостолів свого Пресвятого Духа. Отож ми святкуємо сьогодні присутність над нами, між нами, у наших серцях третьої Особи Пресвятої Тройці – Духа Святого. Ми сьогодні святкуємо день народження Христової Церкви», – розповів проповідник.

За словами Предстоятеля, з точки зору богослов’я, дуже непросто говорити про Святого Духа. Тому запропонував послухати думки одного з найглибших і найкращих богословів, який лишив Церкві своє знамените слово про божество Святого Духа – слово Василія Великого.

Василій Великий, розповів Блаженніший Святослав, наприкінці IV століття, навчаючи про божество Святого Духа, говорить таке: Дух Святий ніколи себе не об’являє людині. А з іншого боку – Він до нас є найближчим. Дух Святий є один з Пресвятої Тройці. Тому Василій Великий говорить, що належить Отцю, і Сину, і Святому Духові усяка слава, честь і поклоніння. Дух Святий обіймає єдине неподільне Божество Пресвятої Тройці разом з Отцем і Сином.

Ми не бачимо Духа Святого у видимий спосіб, як бачили апостоли Ісуса Христа. Але ми можемо побачити, досвідчити і пізнати по Його ділах, по Його діях у нашому особистому житті.

Якою є найважливішою, на думку Василія Великого, дія Святого Духа, за якою ми можемо Його досвідчити, пережити? Святий Василій каже, що найважливішою дією Святого Духа є освячувати.

«Можливо, – каже Глава Церкви, – для нас, християн третього тисячоліття, це слово є також загадкове. Що означає «освячувати»? Ми так багато чуємо це слово, часом уживаємо його. У чому полягає ця найважливіша дія Духа Святого у сотвореному світі в житті людини? Василій Великий відповідає: освячувати означає єднати з Богом. Дуже проста, але водночас дуже складна відповідь».

Що означає єднати з Богом? «І Василій пояснює. Єднати з Богом для Духа Святого означає помогти людині подолати безмежну відстань між Творцем і сотворінням. Та відстань стала прірвою після гріхопадіння людини. Гріх означає роз’єднання. Дух Святий, освячуючи, єднає з Творцем, єднає із собою, єднає з Отцем і Сином кожного з нас. Дух Святий учить нас називати нашого Бога Отцем. Він є тією ланкою, яка поєднує людину, Церкву з Богом», – запевняє Предстоятель УГКЦ.

Святий Василій іде далі: коли людина є поєднана Духом Святим з Богом, вона тоді набирає божественних ознак. «Освячуючи людину, Дух Святий робить її здатною до духовного життя. Без присутності Духа Святого ми не можемо бути духовними людьми. Ми можемо жити нашим тілесним, психічним життям, але духовним життям людина живе тоді, коли Дух Святий живе в ній, єднає її з Богом. Дух Святий, єднаючи людину з Богом, відкриває її розум і робить її здатною розуміти Бога», – вважає Блаженніший Святослав.

Один з найвищих виявів духовного життя, каже Предстоятель, є молитва. «Бо той, хто поєднаний з Богом Духом Святим, той з Богом спілкується. Здатний сказати до Бога: Ти, Боже! І почути від Бога відповідь: ти, мій сину/моя доню. У такому спілкуванні все для людини стає цілком інакше. Освячена Святим Духом людина стає символом, знаком Божої присутності у світі», – сказав проповідник.

«Дух Святий у своєму освяченні дає нам надію, – вважає Глава Церкви, – тому свято Зіслання Святого Духа є святом надії.  Ми навіть служимо сьогодні в зелених священичих одежах. Бо це колір надії, колір життя. Надія, як учить нас Василій Великий, – це є чеснота подорожуючого. Бо надія здійснюється, коли ми отримуємо те, на що надіємося».

Насамкінець Блаженніший Святослав усім побажав, аби ми сповнилися Духом Святим, який би кожного з нас навіки злучив з Богом, щоб ми були Божими дітьми. Побажав повноти надії, яка б рухала нами всіма.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next