АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав зустрівся з керівництвом Вінниці та Вінниччини

Субота, 09 жовтня 2021, 09:12
у п'ятницю, 8 жовтня 2021 року, Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, та владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, провели зустріч з міським головою Вінниці Сергієм Моргуновим та з головою Вінницької обласної ради В'ячеславом Соколовим.

Участь у зустрічі також взяли: о. Григорій Рогацький, парох місцевої громади УГКЦ, Павло Яблонський, секретар Вінницької міської ради, та Галина Якубович, заступник Вінницького міського голови.

Під час зустрічі Блаженніший Святослав подякував чиновникам міста та області за всебічну підтримку в організації встановлення першого в історії пам’ятника Блаженнішому патріарху Любомиру. «Цими днями ми переживали особливий час – "Тиждень патріарха Любомира Гузара. Прилучитися до Великого". Наші віряни та мешканці Вінниці мали чудову нагоду відкрити для себе постать Блаженнішого Любомира. Ми всі є його учнями. Тому хочемо, щоб Україна та наш народ почув його слово, яке, як спадок, залишив нам Любомир», – зауважив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав також розповів про успішну духовну діяльність парафії Покрову Пресвятої Богородиці, якою опікується о. Григорій Рогацький. «Наша громада у Вінниці постійно розвивається та зростає. Філософія нашої Церкви – це служіння Богу та людям. Тому наші священники передусім служать не собі, а Богу та людям. Саме через це гуртуємо наші громади в усьому світі. Таким чином будуємо нашу державу», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

«Розуміючи цю відповідальність, – продовжив він, – спільними зусиллями усіх наших громад дбаємо, щоб розвивалася стратегія соціального служіння нашої Церкви. Від початку пандемії в усіх наших парафіях зародилися так звані банки їжі. До наших храмів парафіяни приносять продуктову допомогу, а відтак її несуть до осель людей, які перебувають у складних життєвих обставинах».

Далі Глава Церкви розповів про екуменічну концепцію Української Греко-Католицької Церкви та наголосив на важливості діалогу між усіма громадами. «Наша Церква завжди відкрита до всебічного діалогу, щоб у єдності, словом і ділом будувати нашу державу», – підкреслив Патріарх.

Блаженніший Святослав повідомив, що наступного року ми святкуватимемо 130-річчя з дня народження видатного вінничанина – греко-католицького священника Івана Хоменка, який є автором відомого перекладу Святого Письма українською мовою. «Тому перед нами ще одна подія, яка повинна об’єднати довкола себе вінницьку громаду. Ім’я цього священника сьогодні відоме в усьому світі, адже він був не лише видатним біблістом та перекладачем Біблії, а передусім тим, хто любив свій народ і служив йому. Служив, зокрема, тут, у Вінниці», – зауважив Блаженніший Святослав.

Після цього Глава Церкви представив єпископа-помічника Київської архиєпархії владику Йосифа Міляна, який розповів про громади УГКЦ, що активно розвиваються у Вінниці та на теренах Вінницької області. «Наше духовенство – це в основному молоді та освічені священники, які не закриваються у своїх оселях та храмах. Вони віддано ставляться до свого покликання, тому довкола себе творять живі та активні парафії», – зауважив владика Йосиф.

Єпископ зауважив, що громада УГКЦ доволі велика в місті. Тому є нагальна потреба в спорудженні ще одного храму. «Це дасть змогу нашим вірним активніше та якісніше служити Богу в людях», – наголосив архиєрей.

На завершення Блаженніший Святослав подякував за проведений час та зазначив, що такі зустрічі – це взаємне багатство.

Відтак міський голова зауважив, що саме завдяки ініціативі релігійної громади з’явився перший у світі пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару. На його думку, це місце буде популярним серед вінничан та гостей міста. Тож під час зустрічі обговорили можливість створення скверу на честь Любомира Гузара. Греко-католицька громада пропонувала назвати ім’ям Блаженнішого Любомира вулицю чи площу у місті.

«Ми завжди готові підтримати гарні ідеї вінничан. І я за те, щоб облаштувати поряд з пам’ятником Любомирові Гузару сквер на його честь – впорядкувати прилеглу територію, де можна буде сісти перепочити, подумати, побути подалі від міської метушні. Це буде своєрідним продовженням нашого спільного проєкту, і важливо, що релігійна громада готова відповідально до цього поставитися та допомагати доглядати за сквером», – каже очільник міста Сергій Моргунов.

Голова Вінницької обласної ради В'ячеслав Соколовий зазначив, що Вінниця завжди була і є піонером у багатьох гарних справах. «Взагалі, Вінниця і Вінниччина багатоконфесійні, але всі знаходять між собою лад. І зовсім не дивно, що перший пам’ятник не тільки в Україні, а й світі Блаженнішому Любомиру Гузару з’явився у Вінниці. Сподіваюся, що це буде гарний початок для України», – сказав В'ячеслав Соколовий.

Під час розмови також обговорили ще одну ідею – у рамках скверу створити «Алею думок». Міський голова Сергій Моргунов підтримав таку ініціативу. «Головне – спільно визначити концепцію майбутнього простору», – зазначив він.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Пресслужби Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next