АКТУАЛЬНО

Блаженний єпископ Григорій Хомишин в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України

П'ятниця, 31 березня 2017, 11:43
30 березня в приміщенні навчального корпусу архиєпархії відбулася Всеукраїнська наукова-практична конференція “Блаженний єпископ Григорій Хомишин в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України”, присвячена 150-літтю із дня народження владики Григорія Хомишина.

Захід організували Івано-Франківський богословський університет імені св. Івана Золотоустого спільно з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника.

Конференція розпочалася з привітального слова о. д-ра Олександра Левицького, ректора ІФБУ. Отець-ректор привітав усіх гостей, які зібрались тут, щоб показати світові особу блаженного Григорія Хомишина, дослідити його життя та діяльність. На цьому науковому з’їзді були присутні архиє реї:владика Йосафат (Мощич), Єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії, а також правлячий архиєрей Коломийської-Чернівецької єпархії владика Василій (Івасюк). Владики привітали усіх науковців та гостей та зазначили, що владика Григорій є гідним для наслідування для мирян та священнослужителів.

Опісля, з вітальним словом до присутніх звернувся поважний гість заходу – ректор ПНУ ім. В. Стефаника, доктор політичних наук п. Ігор Цепенда. Пан Ігор наголосив на важливості організації подібних конференцій, які є чудовим способом збагачення та поповнення культурного та інтелектуального багажу для діячів Церкви та культури України.

Варто зазначити, що першим доповідачем став земляк владики Григорія, викладач кафедри Історії України ЧНУ імені Федьковича – п. Олександр Русак. У своїй доповіді він навів цікаві матеріали із біографії Григорія Хомишина, підтверджені свідченнями його сучасників.

Наступні доповідачі детально проаналізували життя та діяльність блаженного Григорія та представили широкому загалу численні архівні фото та документи, зібрані у тематичну виставку.

Згодом, у своїй доповіді с. Андрея Маслій, ЗСМ розповіла всім присутнім про трагічні сторінки історії цього великого подвижника. Преподобна сестра, наводячи численні документи НКВД, описала, як радянська влада звинувачувала Григорія Хомишина у шпигунстві на користь Ватикану, прихильності до німецької влади та антирадянській діяльності. «Ці роки сторінки життя владики були ознаменовані великими терпінням, але саме завдяки їм Григорій Хомишин удостоївся великої нагороди від Ісуса Христа – вінець мучеництва та вічне життя у Його царстві» – наголосила доповідач.

Перша частина конференції закінчилась подякою ректора ІФБУ – прот. Олександра Левицького та врученням ювілейних медалей і грамот доповідачам.

Трохи пізніше розпочалась друга частина конференції, яка проходила у секційній формі. Всі науковці та слухачі були поділені на окремі групи. Кожна група поглиблено вивчала свою тему. Секційний етап конференції був спрямований на те, щоб максимально якісно проаналізувати діяльність блаженного Григорія, а також проаналізувати у якому становищі знаходиться зараз наша Церква.

http://ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next