АКТУАЛЬНО

«Блаженний Омелян Ковч – священнослужитель і відповідальний громадянин» - тема зустрічі в рамках Суспільних днів УГКЦ

Вівторок, 18 лютого 2014, 11:52
16 лютого 2014 року в рамках Суспільних днів УГКЦ, які проводить Комісія УГКЦ «Справедливість і мир», відбулася парафіяльна зустріч при парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці, що у Львові (вул. Пасічна, 83).

Темою зустрічі, яку представив Євген Ланюк, аспірант Львівського національного університету імені Івана Франка, науковець ділянки філософії та політології, була: «Блаженний Омелян Ковч – священнослужитель і відповідальний громадянин».

Доповідач представив присутнім основні біографічні моменти життя блаженного священномученика Омеляна Ковча, а також дав етично-моральну оцінку його допомоги євреям, котрих він переховував та масово вихрещував, намагаючись у такий спосіб зберегти їм життя. За роки війни о. Омелян охрестив в Перемишлянах майже 2000 євреїв. Його авторитет був незаперечний не тільки серед українців, а й серед євреїв та поляків. Майже завжди в його домі перебувало декілька сиріт, хоча й мав шестеро своїх дітей. «Над тією хатою ангели кружляють», – так говорили краяни про скромний будинок сім‘ї Ковчів.

«Саме приклад такої активної як душпастирської, так і суспільної праці довголітнього пароха Перемишлян, є значущим, особливо в теперішній час суспільно-політичної кризи, коли гостро постає потреба побачити в ближньому верховну цінність – незалежно, хто він за національністю чи віросповіданням – це і є істинне християнське покликання, яким він і керувався. За свою активну пастирську і громадську діяльність о. Омеляна Ковча було заарештовано з боку гестапівців та відправлено у «табір смерті» – Майданек, біля Любліна, що у Польщі. На клопотання рідних про його визволення він відповів відмовою, адже хотів залишитися там серед нелюдських мук і страждань, щоб і надалі відповідально виконувати свій священичий обов’язок, який знаходить свою реалізацію у служінні Богові та людям. Сьогодні Україна переживає непрості часи, і революція в нинішніх українських умовах – це насамперед революція свідомості, яку кожен повинен починати із себе. Кожному українцю, однак, потрібні приклади, які освітлюють тернистий і складний шлях до перемоги та, немов маяки, показують, що є світло попереду, навіть коли темрява навколо чорніша за ніч. Блаженний священномученик Омелян Ковч – це саме такий приклад», – наголосив доповідач.

На завершення зустрічі д-н Ярослав Заричанський, секретар Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» подякував усім присутнім за участь та можливість започаткування при парафії таких зустрічей, на яких вірні могли б ділитися досвідом духовного життя, своєю професійною, громадською діяльністю та ініціативами. Представник Комісії, підсумовуючи, наголосив на важливості християнських цінностей в суспільному житті, які виступають саме як орієнтири не тільки для духовного проводу певних осіб чи спільнот, а й усього суспільства.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next